Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Israel teki jälleen rajuja yöl­li­siä il­mais­ku­ja Gazaan – mah­dol­li­sis­ta kuo­lon­uh­reis­ta ei vielä tietoa

Mediatoimijat vaativat selvitystä Israelin lauantaisesta iskusta medioiden käyttämään tornitaloon.

Jerusalem/Helsinki

Israel teki jälleen yöllä laajoja ilmaiskuja palestiinalaisten asuttamalla Gazan kaistalle. Israelin asevoimat kertoi varhain maanantaina, että sen hävittäjät olivat parhaillaan iskemässä terrorikohteisiin Gazassa.

Arviot iskujen määrästä vaihtelevat eri lähteissä kymmenistä yli sataan. Paikan päällä olevien toimittajien mukaan iskuja tehtiin yli 50, palestiinalaislähteiden mukaan yli 100.

Palestiinalaislähteiden mukaan pommitus oli erityisen rajua, kertoo Times of Israel. Eri mediat kertovat, että iskut olivat rajumpia, laajemmalla alueella ja kestivät pidempään kuin tappavat iskut sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä iskuja tehtiin tiheästi asutulle alueelle muutamien minuuttien ajan. Times of Israel kertoo, että ilmaiskut olisivat osuneet myös gazalaiseen kotiin.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ole vielä tietoa. Sunnuntaina Israelin tekemissä ilmaiskuissa kuoli ainakin 42 ihmistä, mikä on suurin päivittäinen määrä viikon aikana.

Kansainvälisten medioiden mukaan raketteja on ammuttu Israelin puolelle myös Gazasta yön aikana.

Israel ja Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas ovat tehneet iskuja nyt jo viikon ajan jälleen viime aikoina kärjistyneessä konfliktissa. Tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa.

Taisteluissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista Gazassa sekä kymmenen israelilaista.

Toimittajat ilman rajoja epäilee sotarikosta

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) selvittämään, voidaanko Israelin lauantaina tekemää ilmaiskua medioiden käyttämään taloon pitää sotarikoksena. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Järjestön mukaan tahallinen tiedotusvälineisiin kohdistunut isku on sotarikos.

Israelin hävittäjät tuhosivat Gazassa tornitalon, jossa sijaitsivat muun muassa qatarilaisen al-Jazeera -televisiokanavan sekä yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n tiloja. Iskusta varoitettiin ennalta. Israelin mukaan toimistotalossa oli Hamasin tiedustelutoimisto.

Uutistoimisto AP vaatii iskusta puolueetonta selvitystä. AP:n toimituspäällikkö Sally Buzbee sanoo, ettei Israelin hallitus ole esittänyt todisteita väitteistään. Buzbeen mukaan AP:lla oli toimistoja talossa 15 vuoden ajan, eikä tänä aikana tullut ilmi, että Hamas toimisi myös rakennuksessa.

Al-Jazeera on puolestaan syyttänyt Israelia median hiljentämisestä.

ICC päätti aiemmin tänä vuonna, että sillä on toimivalta tutkia mahdollisia Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan näillä alueilla tapahtuneiksi epäillyistä sotarikoksista.