Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ira­ni­lais­ken­raa­lin surma uhkaa suistaa Yh­dys­val­lat ja Iranin sodan par­taal­le – Jän­nit­teet li­sään­ty­neet yh­tei­sen vi­hol­li­sen Isisin ku­kis­tut­tua

Yhdysvaltojen toteuttama Kenraali Qassem Suleimanin surma kiristää Yhdysvaltojen ja Iranin suhteita entisestään. Puolustusministeri Mark Esper on perustellut surmaa sillä, että maa haluaa estää ennalta Iranin mahdolliset iskut.

Irakilaiset opiskelijat osoittivat sunnuntaina mieltään maan hallinnon korruptiota vastaan Tahririn aukiolla Bagdadin keskustassa.
Irakilaiset opiskelijat osoittivat sunnuntaina mieltään maan hallinnon korruptiota vastaan Tahririn aukiolla Bagdadin keskustassa.
Kuva: MURTAJA LATEEF

Yhdysvaltojen toteuttama Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentajan, kenraali Qassem Suleimanin surma lisää jännitteitä Lähi-idässä entisestään. Suleimani sai surmansa ilmaiskussa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.  Irakin mukaan iskussa kuoli myös Iranin tukeman Hashed al-Shaabin varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Ilmaisku on jatkumoa jännitteiden lisääntymiselle Yhdysvaltojen ja Iranin välillä. Yhtenä syynä on maiden yhteisen vihollisen Isisin kukistuminen Pohjois-Irakissa, mikä on luonut alueelle tyhjiön, jota täyttämään on ryhtynyt Kataib Hizbollah (Jumalan puolueen prikaatit) -järjestö.

Viimeisten kahden kuukauden aikana tämä Iranin tukema järjestö on tehnyt rakettihyökkäyksiä alueella oleviin amerikkalaistukikohtiin, joista suurin hyökkäys oli viikko sitten perjantaina.

Hyökkäyksessä kuoli amerikkalainen siviilityöntekijä ja loukkaantui neljä amerikkalaista sotilasta. Yhdysvaltain asevoimat reagoi tähän tekemällä sunnuntaina ilmaiskuja järjestön tukikohtiin Pohjois-Irakissa ja Syyriassa.

Yhdysvaltain iskuissa kuoli ainakin 25 ihmistä ja loukkaantui 51.

Iran varoitti Yhdysvaltoja seurauksista

Kataib Hizbollahia tukeva Iran hermostui iskuista ja varoitti Yhdysvaltoja "seurauksista".

Iranin ulkoministeriön tiedottajan Abbas Mosavin mukaan Yhdysvallat on "avoimesti osoittanut tukensa terrorismille ja näyttänyt miten se laiminlyö valtioiden itsenäisyyttä ja kansallista suvereniteettia".

Sunnuntaiset iskut olivat Yhdysvaltain ensimmäiset aseelliset reaktiot Kataib Hizbollahia vastaan.

Yhdysvallat puolestaan kertoi, että iskut järjestöä vastaan olivat onnistuneet, mutta että "lisätoimia" voidaan vielä tarvita Yhdysvaltain intressien turvaamiseksi alueella.

– Me emme siedä sitä, että Iranin islamilainen tasavalta ryhtyy toimiin, jotka panevat amerikkalaiset miehet ja naiset vaaraan, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo toimittajille Reutersin mukaan sen jälkeen kun hän oli tavannut presidentti Donald Trumpin.

Perjantain vastaisen yön iskussa kuollut al-Mohandes varoitti Yhdysvaltain iskujen jälkeen, että "marttyyrien veri ei vuotanut turhaan". Hän sanoi järjestön iskevän voimakkaasti amerikkalaisia joukkoja vastaan Irakissa.

Läheiset suhteen Iranin Vallankumouskaarteihin

Kataib Hizbollah on BBC:n mukaan voimakas irakilainen miliisiryhmä, joka saa taloudellista ja sotilaallista tukea Iranilta.

Yhdysvallat on vuodesta 2009 pitänyt Kataib Hizbollahia terroristiorganisaationa ja ryhmän johtajaa Mohandesia "globaalina terroristina", joka uhkaa Irakin rauhaa ja vakautta.

Ryhmällä on Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan "vahvat suhteet" Iranin Vallankumouskaarteihin ja kaartien ulkomailla toimiviin Quds-joukkoihin. Kataib Hizbollah on Pentagonin mukaan "jatkuvasti saanut tappavaa apua ja muuta tukea Iranilta, jota se on käyttänyt hyökätäkseen" Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa vastaan Irakissa.

Trumpin hallinnon mukaan Quds-joukot ovat Iranin johtava mekanismi Lähi-idässä toimivien terroristiryhmien tukemisessa.

Iranin ja Yhdysvaltain väliset jännitteet ovat olleet nousussa sen jälkeen kun Trump veti Yhdysvallat pois vuonna 2015 solmitusta Iranin ydinsopimuksesta. Tästä on ollut vakavia seurauksia Iranin taloudelle.

Irak, joka on sekä Yhdysvaltain että Iranin liittolainen, on löytänyt itsensä vaikeasta tilanteesta. Tuhannet ihmiset ovat protestoineet Irakin kaduilla viime kuukausina Kataib Hizbollahin ja muiden Iranin tukemien ryhmien vaikutusvaltaa vastaan.