Inf­luens­sa­ro­ko­tus­ten ajan­va­raus­pal­ve­lu kes­key­tet­tiin Ro­va­nie­mel­lä – Ava­taan, jos ro­kot­tei­ta saadaan lisää

Omatoimisesti rokotetta ei voi nyt ostaa, koska ne ovat apteekeista loppu. Kotihoidossa ja muissa palveluissa rokotukset jatkuvat

Rokotus on maksuton riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen.
Rokotus on maksuton riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen.
Kuva: Jouni Porsanger
"Rokotteita on mennyt nopeammin kuin, mitä tukku ehtii toimittamaan."
Outi Palmén
Avovastaanoton ylilääkäri

Ajanvaraus influenssarokotuksiin keskeytettiin Rovaniemellä tiistaina, sillä rokotteet ovat käyneet vähiin. Rokotteita ehdittiin antaa reilun viikon ajan, mutta nyt kysyntää on enemmän kuin rokotteita.

Rovaniemen kaupunki on ulkoistanut tänä syksynä ajanvarauksella varattavat influenssarokotukset Terveystalolle ja Mehiläiselle. Keskeytys koskee juuri tätä ajanvarauspalvelua.

Kotihoidon, ympärivuorokautisen hoivan ja palveluasumisen asiakkaiden sekä terveyskeskussairaalan osastojen potilaiden rokotukset tehdään suunnitellusti ja niihin rokotteet on kaupungin mukaan varattuna. Samoin neuvolan ja kouluterveydenhuollon suunnitellut rokotuspäivät toteutuvat.

Kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen rauhoittelee tilannetta toteamalla, että rokotuksen ottamisella ei ole juuri nyt kiire.

– Influenssavirusta ei vielä ole liikkeellä, joten rokotteen ehtii ottamaan myöhemminkin.

Kaupungin mukaan influenssarokotusten ajanvarauspalvelu avataan uudestaan, mikäli rokotteita on jälleen saatavilla. Asiasta tiedotetaan erikseen.

"Influenssavirusta ei vielä ole liikkeellä, joten rokotteen ehtii ottamaan myöhemminkin."
Paula Reponen
Hallintoylilääkäri, Rovaniemen kaupunki

Influenssarokotus on maksuton riskiryhmille

Kausi-influenssarokotukset alkoivat Rovaniemellä marraskuun alussa. Rokotukseen voi mennä ainoastaan ajanvarauksella, ja palvelun hoitavat tänä vuonna Terveystalo ja Mehiläinen. Terveysasemalla rokotteen voi saada muun vastaanottokäynnin yhteydessä.

Influenssarokotus on maksuton sote-alan henkilöstölle, raskaana oleville, alle kouluikäisille sekä 65 vuotta täyttäneille. Myös sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat ja riskiryhmäläisten läheiset saavat rokotteen maksutta.

Niin sanottu yleinen influenssarokotuspalvelu on tänä vuonna Rovaniemellä ulkoistettu yksityisille toimijoille, mutta rokotuksia annettaan myös kotihoidossa, kouluterveydenhoidossa, opiskeluterveydenhuollossa ja äitiys- ja lastenneuvoloissa.

Opiskeluterveydenhuoltoon rokotusaikaa voi kysyä sähköisestä ajanvarauspalvelusta tai puhelimitse numerosta 016 322 4280.

Äitiys- ja lastenneuvoloissa rokotuksia annetaan muun neuvolakäynnin yhteydessä tai perhe voi varata siihen ajan. Vanhempi voi saada rokotteen neuvolassa lapsen käynnin yhteydessä, jos rokotteita on riittävästi, mutta jokaiselle rokotukseen tulijalle tulee varata oma aika. Ajanvarauksen voi hoitaa sähköisessä palvelussa tai puhelimitse.

Vinkki

Rokottamisen nopeuttamiseksi asiakkaita pyydetään huomioimaan pukeutumisessa, että olkavarren saa helposti esille.

Samalla voidaan pistää pneumokokkirokote

Influenssarokotuksen voi saada, vaikka ei kuuluisikaan riskiryhmään. Silloin rokote pitää ostaa itse, mutta tällä hetkellä Rovaniemen apteekeissa ei ole rokotetta saatavilla.

Kausi-influenssarokotuksen yhteydessä voidaan rokottaa myös maksullinen pneumokokkirokote, jos asiakkaalla on se itsellään mukana. Sotaveteraanit saavat pneumokokkirokotteen ilmaisiksi terveysasemilta.

Itse hankittavia rokotteita varten tarvitsee reseptin, jota voi kysyä sähköisen nettiklinikan kautta tai soittamalla terveysasemalle.

Influenssakaudella 2020–2021 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään VaxigripTetra-rokotetta ja lisäksi lapsille Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta.

– Julkisen terveydenhuollon järjestysvastuulla olevien rokotteiden kysyntä on ollut normaalia suurempaa, mikä aiheuttaa haastetta rokotteiden saatavuudelle. Rokotteita on mennyt nopeammin kuin, mitä tukku ehtii toimittamaan, kaupungin avopalvelujen ylilääkäri Outi Palmén luonnehtii tilannetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan rokotetta pitäisi riittää kaikille tarvitsijoille.

Ajanvaraus kausi-influenssarokotukseen: https://rovaniemi.terveytesi.fi/#/main