kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Influenssa: Ro­va­nie­mi aloit­taa inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set mar­ras­kuus­sa – aikaa ei voi vielä varata

IL: Hoi­ta­jaa epäil­lään po­ti­laan taposta Hel­sin­gis­sä – Täl­lai­sia ovat olleet hoi­ta­jien tekemät surmat Suo­mes­sa 2000-lu­vul­la

Iltalehden tietojen mukaan hoitaja olisi kytkenyt potilaan hengityskoneen pois päältä. Tällä vuosituhannella on tuomittu hoitajia esimerkiksi myrkyttämällä tehdyistä murhista.

Sairaanhoitajaa epäillään taposta Helsingissä. Kuvituskuva.
Sairaanhoitajaa epäillään taposta Helsingissä. Kuvituskuva.
Kuva: Satumaari Ventelä

Poliisi epäilee, että sairaanhoitaja olisi tappanut potilaan Helsingissä tammikuun alussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Poliisi on vahvistanut eri medioille, että potilaan kuolemaa tutkitaan henkirikoksena ja 57-vuotias naishoitaja on vangittu epäiltynä taposta. Epäilty rikos tapahtui tammikuun alussa.

Iltalehden tietojen mukaan sairaanhoitajan epäillään kytkeneen miespotilaan hengityskoneen pois päältä. Poliisi ei vahvista epäiltyä tekotapaa lehdelle.

Helsingin Sanomien mukaan hoitaja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin työntekijä, ja poliisiin otettiin yhteyttä HUS:n toimesta.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista kertoo lehdelle, että epäilty rikos tapahtui Husin toimipisteessä, mutta kyseessä ei ole sairaala eikä hoitolaitos.

Useita hoitajien tekemiä surmia

2000-luvulla on sattunut muutamia hoitajien tekemiä surmia, joihin liittyy uhrien myrkyttäminen lääkkeillä tai insuliinilla.

Poikkeuksellisen laajan rikossarjan teki sarjamurhaaja Aino Nykopp, joka tuomittiin vuonna 2010 elinkautiseen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Perushoitajana työskennellyt Nykopp myrkytti iäkkäitä potilaitaan rauhoittavien lääkkeiden avulla. Teot tapahtuivat vuosina 2004–2009.

Vuonna 2010 nokialainen sairaanhoitaja Katariina Pantila (entinen Lönnqvist) tuomittiin elinkautiseen vuonna 2007 tapahtuneista vanhuksen murhasta ja tuttavan vauvan murhan yrityksestä. Teot tapahtuivat Kurussa ja Ylöjärvellä ja toteutettiin insuliinipiikeillä. Pantila löydettiin kuolleena Turun vankilan sellistään sen jälkeen, kun hovioikeus päätti pitää voimassa Turun käräjäoikeuden antaman elinkautistuomion.

Vuonna 2015 Lembit Kapanen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä. Hoivapalveluyrittäjänä toiminut mies myrkytti 84-vuotiaan naisen sydämen vajaatoimintaan tarkoitetulla lääkkeellä syyskuussa 2014. Oikeuden mukaan motiivina oli taloudellisen edun hankkiminen.

Marraskuussa julkaistun Rikollisuustilanne -raportin mukaan hoitohenkilöstön potilaisiin kohdistamissa henkirikoksissa kiinnijäämisriski on selvästi muuta henkirikollisuutta pienempi niin laitoksissa kuin kotihoidossakin.  Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisemassa raportissa kerrotaan, että pienempi kiinnijäämisriski liittyy siihen, että kuolemansyyntutkintajärjestelmään ja terveydenhuollon valvontajärjestelmiin liittyy puutteita.