Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ikä­ih­mis­ten eristys kes­tä­nyt viik­ko­ja – "Tun­teet alkavat olla pin­nas­sa ja ka­ran­tee­ni­ai­ka alkaa tur­haut­taa"

Ensi sunnuntain äitienpäivä muuttuu etäjuhlaksi. Asiantuntijoilta tärkeä viesti: Muistakaa äitiä jollakin tavoin. Tasavallan presidentti jakaa mitalit ansioituneille äideille myöhemmin.

Tunteet alkavat olla pinnassa ja karanteeniaika alkaa varmasti turhauttaa isovanhempia, vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta toteaa.
Tunteet alkavat olla pinnassa ja karanteeniaika alkaa varmasti turhauttaa isovanhempia, vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta toteaa.

Yli 70-vuotiaiden viikkoja kestäneet liikkumisrajoitukset ottavat koville monessa kodissa. Isovanhemmat eivät ole välttämättä nähneet lapsenlapsiaan sitten maaliskuun.

Vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa vetää Väestöliitossa isovanhemmuus, sukupolvien sopu -nimistä projektia. Hän on saanut paljon palautetta koronakriisin aikana isovanhemmilta.

– Tunteet alkavat olla pinnassa ja karanteeniaika alkaa varmasti turhauttaa.

Alku oli helpompaa

Hänen mukaansa aluksi rajoitteet oli helppo hyväksyä.

– Ikäihmisillä oli ymmärrys, että heitä halutaan suojella, koska he kuuluvat riskiryhmään. Tämä tuntui heistä hyvältä, mutta nyt alkaa näkyä uupumus, Oulasmaa toteaa.

Hankaluus tuleekin siitä, että ikäihmisellä on vastakkaisia ja ristiriitaisia tunteita yhtaikaa.

– He ymmärtävät halun suojella, mutta toisaalta rajoitukset tuntuvat epäoikeudenmukaisilta ja syrjiviltä, kun ei pääse tapaamaan lastenlapsiaan.

Oulasmaa saa puheluita ja sähköposteja liittyen isovanhempien hätään.

– Normaalioloissa ohjaan ryhmiä. Nyt ne samoin kuin vastaanottokäynnit on jouduttu perumaan keväältä ja siirtämään mahdollisesti syksyyn.

Kuuliainen joukko

Oulasmaan mukaan yli 70-vuotiaat ovat kuuliaista joukkoa, vaikka uhmakkaitakin on joukossa.

– Suojelutarve ymmärretään. Yhteydenpitoa on ollut muilla tavoin kuin fyysisesti tavaten. Monet ovat aktivoituneet ja ottaneet käyttöön videopuhelut.

Yli 70-vuotiaiden eristämisestä on kuultu paljon myös soraääniä. Osa poliitikoista olisi jo valmis helpottamaan iäkkäiden sosiaalisia kontakteja. He katsovat, että eristäminen neljän seinän sisälle ei ole inhimillistä.

– Jokaisessa linjanvedossa on hyvät perusteet ja niihin liittyy valitettavasti myös huonoja puolia. Joku kokee joka kerta jääneensä alakynteen.

Äitienpäivä jää pois

Koronakriisin takia valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei järjestetä tänä vuonna, koska hallitus on kieltänyt yli kymmenen hengen kokoontumiset. Lisäksi suuri osa palkituista äideistä kuuluu riskiryhmään.

Rajoituksiin tuli lievennystä kesäkuun alusta lähtien. Silloin kokoontumiset on sallittu enintään 50:lle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö palkitsee aiempien vuosien tapaan kasvattajina ansioituneita äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein, mutta kunniamerkit luovutetaan myöhemmin.

Presidentti on lähettänyt kaikille palkittaville kirjeen.

Herkkyyttä ilmassa

Ensi sunnuntaina vietettävä äitienpäivä voi olla koronakriisin yksi hankalimmista juhlapäivistä. Tunteet voivat olla herkässä, kun lapset ja lapsenlapset eivät pääsekään vierailemaan vanhempiensa ja isovanhempiensa luona.

Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen muotoilee, että nykyinen rajoitusten aika oli odottamaton, joten ei ole yllättävää, että se koettelee ikäihmisiä.

Äitienpäivän lähestyessä hän antaa ohjeen, jota olisi hyvä noudattaa.

– Haastan kaikkia, että nyt jos koskaan olisi tärkeätä, että soitettaisiin tai otettaisiin muutoin yhteyttä omaan läheiseen tai isovanhempaan. Vaikka fyysiset tapaamiset on kielletty, niin ikäihmiselle on tärkeää saada tunne, että häntä muistetaan.

Hänen mukaansa kaikki mitä mielikuvitus antaa myöten, niin sitä kannattaisi hyödyntää.

– Moni ikäihminen on hyvin valveutunut, ja osaa käyttää uutta teknologiaa.

Juhla puistossa

Satuli-Kukkonen tähdentää, että ulkoilua ei ole kielletty yli 70-vuotiailta.

– Äitienpäivää voisi ajatella vietettävän ulkona tai puistossa, kunhan muistaa pitää turvavälit. Jos isovanhempi asuu lähellä, voi hänelle käydä vilkuttamassa ikkunasta ja jättää tutun äitienpäivään kuuluvan ruusun oven taakse.

Hän suosittelee myös postilähetystä.

– Vielä ehtii lähettää korttitervehdyksen äideille. Myös paketit ovat hyvä idea. Niiden sisältö voisi olla sellaista, josta saa tekemistä. Mikseipä voisi lähettää vaikkapa kukansiemeniä kirjekuoressa.

Suositus voimassa

Hallitukset uudet linjaukset eivät tuoneet muutosta yli 70-vuotiaiden koronakaranteeniin. Heille suositellaan edelleen liikkumisrajoitteita. Tosin sanamuoto muuttui aiempaa väljemmäksi. Velvoite muuttui suositukseksi.

Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä rajoitetaan edelleen, ja niitä arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan yli 70-vuotiaiden karanteenimaisten olosuhteiden päättymisen ajankohtaan palataan kesäkuun aikana.