Pääkirjoitus: Ener­gian rajua hin­nan­nou­sua on kom­pen­soi­ta­va ku­lut­ta­jil­le, tuki pitää koh­dis­taa täsmänä eniten kär­si­vil­le

Kuolleet: Ve­sa-Mat­ti Loiri oli lu­kui­sis­sa ur­hei­lu­har­ras­tuk­sis­saan mää­rä­tie­toi­nen ja eh­do­ton­kin – "Lähti siltä sei­so­mal­ta ovet pauk­kuen"

Katso kuvat: Uusien kas­vo­jen Ro­Ki–­ka­ra­vaa­ni hyppäsi jäälle

Ii­läi­ses­sä pit­se­rias­sa pohjia pyö­rit­tää alan huip­pui­hin lu­keu­tu­va Katja Körkkö, joka haluaa maail­man par­haak­si tai­ki­nan heit­tä­jäk­si – Nyt mestari kertoo myös, kuu­luu­vat­ko ananas ja ma­jo­nee­si pitsaan

Toisinaan iiläisen ja pizzataikinan voi bongata metsästä, kotipihasta tai joen rannasta. Tuulinen sää on pieni plussa, sillä se tuo olosuhteisiin sopivan haasteen. Ravintolan seinille kiinnitetyt kuvat ja kunniamaininnat kertovat harjoittelun tuloksista.

Katja Körkkö harjoittelee myös pienillä pizzataikinoilla, mutta "iso taikina on kuitenkin aina iso taikina".
Katja Körkkö harjoittelee myös pienillä pizzataikinoilla, mutta "iso taikina on kuitenkin aina iso taikina".
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Näky Iin Kotipizzassa on täysin poikkeuksellinen.

Pienikokoinen nainen veivaa pizzataikinaa ruokasalin perällä, jauhot roiskuvat kasvoille ja taikina sen kuin kasvaa.

– Kisoissa taikina on parhaimmillaan ilmassa halkaisijaltaan lähes kaksi metriä. Lattialle aseteltuna koko riippuu siitä, kuka uskaltaa venyttää taikinaa eniten, Katja Körkkö huikkaa valtavan pizzapohjan takaa.

Paikalliset ovat jo tottuneet Körkön erikoiseen taipumukseen. Toisinaan iiläisen ja pizzataikinan voi bongata metsästä, kotipihasta tai joen rannasta. Tuulinen sää on pieni plussa, sillä se tuo olosuhteisiin sopivan haasteen.

Ravintolan seinille kiinnitetyt kuvat ja kunniamaininnat kertovat harjoittelun tuloksista.

Vuoden iiläinen 2018, kotimaisen Pizza Gamesin mestari vuosilta 2016–2019, MM-kisojen mitaleita ja niin edelleen…

Mitä tämä nainen oikein tekee? Kysymystä on pohtinut asiakas jos toinenkin.

– Varsinkin ohikulkijat ihmettelevät ja kyselevät. Ennen kisoja paikalliset tulevat seuraamaan harjoituksiani ja kellottamaan aikoja.

Körkkö on pizzatriathlonisti. Hän rakastaa pizzaa ja taikinaa.

Kisoissa tarkoituksena on koota pizzalaatikko sekä pyöräyttää kaksi pizzapohjaa, jotka ovat halkaisijoiltaan 40 ja 60 senttimetriä. Suoritus on tehtävä mahdollisimman nopeasti.

– Pizzatriathlon on työhön verrattuna täysin eri maailma. Se on tapa toteuttaa itseä. Vaihtoehtoja suoritukselle on loputtomiin. Laji on vienyt sydämeni.

Körkön rakkaus pizzoihin sai ensimmäisen kipinän vuonna 2003, kun hän aloitti työntekijänä Kiimingin Kotipizzassa.

Körkkö vietti pizzojen parissa neljä vuotta, kunnes hän muutti Pohjois-Norjaan Hammerfestin kaupunkiin.

Pizzat vaihtuivat kalatehtaaseen, mutta kutsumusammatin houkutus kävi liian suureksi. Körkkö palasi Suomeen vuonna 2010, osti Iin Kotipizzan ja aloitti yrittäjänä tammikuussa 2011.

– Työ tuntuu todella työltä, mutta kisat ja treenit tekevät koko hommasta mielekkään yhtälön. Touhu ei ole vuodesta toiseen vain samanlaista taikinan veivaamista.

Harjoitukset on mahdollista toteuttaa työn hiljaisina hetkinä. Usein myös tavallisen Opera Specialin taikina saa Körkön käsissä kunnon ilmalennon.

– Yleensä heittelen myös pienempiä taikinoita. Minulla on hinku lennätellä ja pyöritellä niitä. Iso taikina on kuitenkin aina iso taikina.

Kilpailuja ei ole koronapandemian vuoksi tiedossa, mutta Katja Körkkö jatkaa harjoittelua.
Kilpailuja ei ole koronapandemian vuoksi tiedossa, mutta Katja Körkkö jatkaa harjoittelua.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Intohimo kilpailuihin ja isoihin taikinoihin sai alkunsa vuonna 2016, kun Körkkö osallistui ensimmäistä kertaa kotimaiseen Pizza Gamesiin, nappasi SM-kultaa ja sai palkintomatkan Las Vegasissa järjestettävään World Pizza Gamesiin.

Körkkö tilasi Saksasta pizzatriathlonissa käytettävät oikeankokoiset ritilät ja aloitti ahkeran harjoittelun.

Ensimmäisellä kerralla menestystä ei vielä tullut, mutta vuonna 2018 suomalainen pokkasi MM-hopeaa. Vuotta myöhemmin pizzatriathlonista tuli pronssia ja kuninkuuslajista, viiden pienen pizzan pyöräyttämisestä mahdollisimman nopeasti, hopeaa.

– MM-kisoissa lattia on liukas, jauhot eivät luista ollenkaan ja taikina on äärimmäisen sitkas. Olosuhteet ovat täysin erilaiset kuin Suomessa. Tuomarit yrittävät luoda kilpailijoille painetta, kun he tekevät pizzapöydän edessä suoritusta häiritseviä liikkeitä.

Katja Körkkö harjoittelee erilaisilla pöydillä. Jos käyttää aina samaa pöytää, ei kehity.
Katja Körkkö harjoittelee erilaisilla pöydillä. Jos käyttää aina samaa pöytää, ei kehity.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Viime lokakuussa Körkkö laittoi pizzatriathlonin SE- ja ME-lukemat uusiksi, kun hän osallistui Suomen Ennätystehtaaseen. Körkkö kellotti huhtikuussa televisioidussa jaksossa ajaksi 30,87 sekuntia.

Hyvä fyysinen kunto on ehdoton edellytys lajissa menestymiseen. Treenin on oltava monipuolista.

– Teen paljon punttitreeniä. Suorituksessa täytyy olla hyvä voimantuotto. Lattia luistaa, olen lyhyt, enkä saa tukea maasta tai kropastani.

– Harjoittelen erilaisilla pöydillä. Jos joka kerta käyttää samaa pöytää, niin silloin ei pääse kehittymään. Kisaolosuhteissa pöytä on aina uudenlainen.

Miesten sarjassa kilpaillessaan Körkkö on joutunut kiristämään ruuvia jatkuvasti.

– Olisin varmasti paljon huonompi, jos kisaisin naisten sarjassa. Minun on pitänyt aina treenata täysillä ja asettaa kovat tavoitteet. On hauska huomata, että kaksimetriset miehet jopa vähän pelkäävät minua.

Pizzatriathlonissa suoritusjärjestyksen saa päättää itse. Yleensä Körkkö kokoaa ensin laatikon, jonka jälkeen hän pyöräyttää pienemmän taikinan. Isomman vuoro on viimeisenä.

– Jos olen epävarma taikinan kestävyydestä, niin teen ison ensin. Jos se rikkoutuu, niin voin vielä tehdä siitä nopeasti 40-senttisen. Sen jälkeen ehdin vielä hyvin tehdä isomman.

Koronapandemian takia tulevista kisoista ei ole vielä mitään tietoa. Körkkö aikoo kuitenkin harjoitella täysillä. Hän haluaa voittaa MM-kultaa ja tehdä ylivoimaisen maailmanennätyksen.

Omistautuminen on hyvällä tasolla: pizzan makukaan ei pääse unohtumaan.

– Syön pizzaa joka päivä. Majoneesi ja ananas kuuluvat pizzaan. Omat lempitäytteeni ovat kuitenkin kebab, pepperoni, herkkusieni sekä puna- ja valkosipuli. Pohjaksi valitsen kuitupohjan.

Päivitetty 24.9. kello 20.37: Lisätty video.

Fakta

Katja Körkkö

Syntynyt Pudasjärvellä 17. helmikuuta 1983.

Yrittäjänä Iin ja Kiimingin Kotipizzassa.

Voittanut Pizza Gamesin Suomen mestaruuden neljästi vuosina 2016–2019. World Pizza Gamesin kaksinkertainen MM-hopeamitalisti vuosilta 2018 ja 2019. Pronssia vuonna 2019.

Vapaa-ajallaan pitää luonnossa liikkumisesta. Soittaa myös panhuilua.

World Pizza Games

Järjestetään vuosittain Yhdysvalloissa Las Vegasissa.

Kisoissa kilpaillaan neljässä lajissa, joista jokaisessa ratkotaan oma mestari.

Kolmessa ensimmäisessä lajissa kilpaillaan nopeudessa. Lajeina ovat viiden pienen pizzan tekeminen, viiden pizzalaatikon kokoaminen ja pizzatriathlon. Päätöslajissa tavoitteena on tehdä mahdollisimman suuri pizza. Suoritukseen on aikaa viisi minuuttia.