Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Ih­mis­ten odo­te­taan ostavan poik­keuk­sel­li­sen paljon ilo­tu­lit­tei­ta tänä vuonna – Useim­mat kau­pun­kien ilo­tu­li­tuk­set on peruttu

Rakettimyyjät ihmettelevät pääkaupunkiseudulla annettua ohjeistusta, jonka mukaan myös yksityisten ihmisten kannattaisi unohtaa ilotulitukset tänä vuonna.

Helsinki
Ilotulitteiden myynti alkoi sunnuntaina ja jatkuu monissa paikoissa uudenvuodenaattoon asti.
Ilotulitteiden myynti alkoi sunnuntaina ja jatkuu monissa paikoissa uudenvuodenaattoon asti.
Kuva: Pekka Aho

Rakettimyyjät uskovat, että isojen ilotulitusten peruuntumiset lisäävät tänä vuonna yksityisten kuluttajien rakettiostoja.

Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-oja odottaa myynnin kipuavan vuoden 2017 tasolle, joka oli Rakettitukulle ennätysvuosi.

– Ilotulituksella on pitkät perinteet, monet ovat ainakin varmasti olleet katselemassa, jos eivät ole aiemmin itse olleet (ilotulitteita) käyttämässä. Nyt kun tällainen katselu ei ole mahdollista ainakaan isommissa tapahtumissa, niin ehkä helpommin hankitaan itsellekin jotain, Aitto-oja arvioi STT:lle .

Koronatilanteen takia kaupunkien järjestämiä ilotulituksia on peruttu ympäri maata. Uudenvuoden ilotulitukset on peruttu muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Joensuussa. Oulussa raketit räjäytetään virtuaalisesti uudenvuoden juhlalähetyksessä.

Pääkaupunkiseudulla annettu rakettiohjeistus ihmetyttää

Joulun alla pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli, että jopa yksityiset ihmiset pidättäytyisivät kokonaan rakettien ampumisesta. Suomen Ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala ihmettelee, mihin linjaus perustuu.

– Ilotulitteet eivät ole kymmeneen vuoteen syöneet tehohoidon kapasiteettia yhtään, ja perushoidonkin kapasiteetti on häiriintynyt enemmän esimerkiksi alkoholinkäytön takia, Rajala sanoo.

Myöskään Aitto-oja ei ohjeistusta ymmärrä.

– Jos perhekeskeisesti vietetään aikaa, joulu on jo vietetty yhdessä ja uusivuosikin vietetään yhdessä, en oikein näe, miten raketit heikentäisivät sitä (koronatartuntojen) tilannetta.

Uutenavuotena paukkuu pata, mutta juhlia voi myös hiljaisemmin

Ilotulitteiden myynti alkoi sunnuntaina ja jatkuu monissa paikoissa uudenvuodenaattoon asti. Ilotulitus Oy:n Rajala veikkaa uudenvuoden hittituotteeksi patoja, joiden suosio on kasvanut joka vuosi. Hän uskoo, että hyvin kaupaksi käyvät myös hiljaiset tuotteet.

Sekä Rakettitukusta että Suomen Ilotulitus Oy:stä muistutetaan suojalasien käyttämisestä ja turvaetäisyyksistä turhien vahinkojen välttämiseksi.

Aitto-oja kehottaa myös tutustumaan tuotteiden käyttöohjeisiin hyvissä ajoin ennen kuin niitä mennään ulos ampumaan.