Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hy­vin­voin­ti­alue leikkaa Muu­ro­lan ter­veys­pal­ve­luis­ta

Lapin hyvinvointialueen alku on ollut karua seurattavaa Rovaniemen Muurolassa. Kylän terveystalon ulko-oveen on ilmestynyt lappu, jossa kerrotaan, että terveydenhoitajan vastaanotto lopetetaan Muurolassa kesäkuun alusta. Terveydenhoitajan vastaanotto on tämän jälkeen vain keskikaupungin terveysasemilla. Seniorineuvola sentään jatkaa Muurolassa kerran viikossa olevalla vastaanotolla, jonne on varattava aika etukäteen.

Hyvinvointialueen tiedottaminen asiassa on ihmeellistä. Merkittävästä palvelujen heikentämisestä kerrotaan vain ulko-oveen kiinnitetyssä tiedotteessa, vaikka ratkaisu koskettaa laajaa väestöryhmää.

Hammaslääkäriä ei Muurolassa ole ollut muutamaan kuukauteen eikä hyvinvointialueella näytä olevan kiirettä ratkaista tilannetta. Ilmeisesti hammashoidon palvelutkin keskitettäisiin Rovaniemellä mielellään Pienteollisuustalolle.

Ensi syksynä Muurolan psykiatrisen sairaalan toiminnot siirtyvät keskussairaalan yhteyteen. Pelättävissä on, että lakkautuslinja jatkuu ja myös sairaalan tiloissa toimiva Nordlabin laboratorio suljetaan.

Muurolan kyläyhdistyksen mielestä tämä hyvinvointialueen toimintalinja on kestämätön. Terveyspalveluja on kehitettävä eikä lopetettava. On paljon yksinkertaisempaa ja taloudellisempaa, että terveysalan henkilöstö liikkuu eikä asiakkaita pakoteta tien päälle. Esimerkiksi koululaisilta tuhraantuu hammaslääkärikäyntiin huomattava osa koulupäivästä. Alakoululaisten osalta työaikaa kuluu myös koululaisten vanhemmilta, sillä vanhempien on kuljetettava lapsen hammashoidon palveluihin.

Muurolan kyläyhdistys ei hyväksy Alakemijoen terveyspalvelujen heikentämistä, vaan vaatii että nykyinen palvelutaso turvataan myös jatkossa.

Kirjoittaja on Muurolan kyläyhdistys puheenjohtaja.