Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hy­vin­voin­ti­alue kieltää hy­gie­nia­haa­la­rit

Sääntökirja, joka on jaettu palvelusetelituottajille, sisältää hygieniahaalareiden kiellon. Sellainen on tarkoitettu muistisairaille ja vaatii aina lääkärin arvion. Hygieniahaalarin tarkoitus on estää vanhusta kaivamasta vaippaansa. Meillä on vanhuksia, joiden toimintakyky on pysyvästi laskenut tasolle, joka ilman hygieniahaalaria saa sairaan pahimmillaan syömään ulostettaan.

Ilmiö on ammattilaisten tiedossa ja sen kanssa ollaan opittu elämään, apuvälineenä hygieniahaalari. Kieltopäätös on tehty tietämättömyys edellä. Kysyttyäni asiasta minulle on vastattu, että hygieniahaalarin sijaan pitäisi tutkia, onko muistisairaalla ummetusta, ripulia tai riittävästi muistilääkkeittä tai aiheuttaako liika lääkitys käytöstä, joka saa kaivelemaan vaippaa ja syömään ulostetta.

Vastaus järkytti. Minusta tällaisen arviointi ja spekulointi ei kuulu viranhaltijalle, vaan hoitaville tahoille. Hygieniahaalaria ei oteta turhaan käyttöön, vaan kun toiminta on terveydelle ja hyvinvoinnille haitallista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.