Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Hy­väs­tit Roi­ka­nil­le – Uuden Ro­va­nie­men kau­pun­ki­jä­nis palaa luon­toon, ja nyt etsimme sille seu­raa­jaa

Haluaisitko piirtää kaupunkilehteen? Kerro ideasi Uudelle Rovaniemelle!

Miia Anttila piirtää Roikanin käsin. Sitten hän skannaa piirroksen ja värittää sen tietokoneen avulla.
Miia Anttila piirtää Roikanin käsin. Sitten hän skannaa piirroksen ja värittää sen tietokoneen avulla.
Kuva: Greta Virranniemi

Seitsemän vuotta sitten Uuden Rovaniemen sivuille hyppäsi uusi, aidosti rovaniemeläinen sarjakuvahahmo Roikani.

Tuo sympaattinen cityjänis on vuosien mittaan kommentoinut rovaniemeläisiä ilmiöitä ja tapahtumia kymmenissä piirroksissa. Nyt Roikani aikoo kuitenkin hyvästellä UR:n lukijat ja vetäytyä takaisin luontoon.

– Muutin jo jokunen vuosi sitten pois Rovaniemeltä, ja Roikanin ideointi on sen myötä käynyt koko ajan vaikeammaksi. Siksi päädyin ratkaisuun, että minun on nyt aika luopua Roikanista ja tehdä tilaa muille töille, Roikanin piirtäjä Miia Anttila sanoo.

Mukavuudenhaluinen ja hyväntahtoinen

Ensimmäinen Roikani ilmestyi UR:ssa 11.1.2014. Anttila opiskeli tuolloin kuvataidekasvatusta Lapin yliopistossa ja huomasi, että UR etsii Rovaniemeen liittyvää sarjakuvaa. Hän toi tarjolle Roikanin, joka oli saanut alkunsa arkisista havainnoista.

– Asuin Kairatien varrella, ja siellä liikkui paljon jäniksiä. Siitä lähti rakentumaan cityjäniksen hahmo, jolle annoin työnimen Roikani. Ajattelin myöhemmin keksiä sille paremman nimen, mutta hahmo kasvoikin kiinni Roikani-nimeen, Anttila muistelee.

Roikani löysi nopeasti ulkoisen muotonsa, joka on kokenut vuosien aikana vain pieniä muutoksia. Kanin luonnekaan ei ole juuri muuttunut: Roikani on mukavuudenhaluinen ja hiukan ilkikurinen mutta aina hyväntahtoinen.

– Roikanilla on aina pyrkimys nähdä asiat positiiviselta kannalta, Anttila sanoo.

Katso Roikaneja vuosien varrelta!

Lokakuussa 2019 Roikani asettui kaupunginjohtajaehdokkaaksi. Roikani suunnitteli mäenlaskua Lappia-talon katolla  helmikuussa. Roikani harkitsi nimenmuutosta maaliskuussa 2017. Lokakuussa 2017 Roikani selosti uuden uimahallin suunnitteluun liittyviä vaiheita. Maaliskuussa 2018 Roikani ihmetteli Airbnb-asuntoja. Rovaniemen liikennejärjestelyt eksyttivät Roikanin kerta toisensa jälkeen. Tämä piirros julkaistiin marraskuussa 2016.
Lokakuussa 2019 Roikani asettui kaupunginjohtajaehdokkaaksi.
Lokakuussa 2019 Roikani asettui kaupunginjohtajaehdokkaaksi.
Kuva: Miia Anttila

Opettanut rentoutta ja antanut luottamusta

Roikani on ilmestynyt UR:ssa pääsääntöisesti lauantaisin ja kesätaukoa lukuunottamatta viikoittain. Miia Anttila sanoo, että Roikanin piirtäminen on opettanut hänelle rentoutta ja antanut luottamusta omiin ideoihin.

– Olen tajunnut, että jokaista yksityiskohtaa ei voi viilata eikä pieniin virheisiin kannata takertua, sillä loppupeleissä juuri ne antavat sarjakuvalle luonnetta. Eikä huonoltakaan tuntuvaa ideaa kannata teilata heti alkuunsa, sillä ajan kanssa siitä voi kehkeytyä ihan hyvä juttu.

Anttila asuu nykyään Jyväskylässä ja tekee graafisen suunnittelijan töitä freelancerina. Hän myös opiskelee edelleen Lapin yliopistossa, jossa vuonna 2015 aloitetut graafisen suunnittelun opinnot ovat vielä hieman kesken.

Anttila piirtää vielä yhden Roikanin 20. tammikuuta ilmestyvään lehteen. Sen jälkeen hän jättää Roikanille haikeat jäähyväiset.

– Olen tottunut omistamaan Roikanille yhden illan viikosta, joten Roikanista luopuminen on aluksi iso elämänmuutos. Sarjakuvia teen varmasti jatkossakin, mutta vain harrastusmielessä.

Haluaisitko piirtää kaupunkilehteen? Laita postia päätoimittajalle!

Uusi Rovaniemi -lehden pääkirjoitussivulla on jo lähes 30 vuoden ajan nähty paikallisen piirtäjän tekemä pilapiirros tai sarjakuva.

Aidot ja alkuperäiset rovaniemeläiset piirrokset tulivat Uuteen Rovaniemeen vuonna 1992 Jouni Hagströmin myötä. Hän kävi esittelemässä piirroksiaan Taru Salolle, joka oli juuri nimitetty lehden uudeksi päätoimittajaksi.

Ensimmäinen piirros julkaistiinkin UR:ssa jo muutaman päivän kuluttua. Jopelo-nimimerkkiä Hagström ryhtyi käyttämään kolmannessa piirroksessaan. Nykyään Hagström on UR:n pitkäaikaisin avustaja.

Jopelon piirroksia on julkaistu UR:ssa lähes tauotta – välillä joka viikko ja välillä kahden viikon välein. Jopelon rinnalla  on nähty vuosien saatossa useita piirtäjiä. Heistä pisimpään on piirtänyt Miia Anttila, jonka viimeinen Roikani ilmestyy  kahden viikon kuluttua.

Etsimme nyt Jopelon rinnalle toista pila- tai sarjakuvapiirtäjää – olisitko se sinä? Jos sinulla on kaupunkilehteen sopiva idea ja jos olet valmis tekemään piirroksen joka toinen viikko, lähetä pikaisesti postia päätoimittajalle osoitteeseen leena.talvensaari@uusirovaniemi.fi.

Roikani tekee jo lähtöä Uudesta Rovaniemestä. Viimeinen Roikani ilmestyy kahden viikon kuluttua.
Roikani tekee jo lähtöä Uudesta Rovaniemestä. Viimeinen Roikani ilmestyy kahden viikon kuluttua.
Kuva: Miia Anttila