Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hyvää päi­vän­jat­koa

Kemi

Yhä useammin kaupan kassalla saa toivotuksen hyvästä päivän jatkosta. Loppuvuonna toivotus on ollut hyvää Joulua tai hyvää Uutta vuotta. Muutamia vuosia sitten tämän tyyppiset toivotukset olivat harvinaisempia ja jollain tavoin eivät luontaisesti sopineet suomalaiseen elämäntapaan. Se oli liian teennäistä. Nyt tilanne on toisin.

Toivotukset ovat luontevia ja piristävät päivää. Omalta osaltansa ne tuovat yleistä positiivista henkeä. Voi tietenikin sanoa, että tämä on kauppiaitten jekku. Itse en siihen oikein usko. Määräämällä ei ketään saa luomaan positiivista energiaa. Onkin hienoa, että kulttuurimme voi muuttua tältäkin osin kannustavaan suuntaan.

Joulun alla minulla oli positiivinen kohtaaminen K-Market Messissä. Hain sieltä postipakettia ensimmäistä kertaa, eikä paikka ollut minulle mitenkään tuttu. Kassatyöntekijällä oli pitkä jono asiakkaita ja minulla ei oikein ollut tietoa, miten pakettini saisin.

Kassatyöntekijä joutui tullessani kauppaan juoksemaan ulos viemään edelliseltä asiakkailta unohtuneita tarvikkeita heille, neuvoi palatessaan, miten saan pakettini ja lähti purkamaan kassalle syntynyttä jonoa. Kaiken tämän hän hoiti rauhallisesti, ammattitaitoisesti ja hymyilleen. Lopuksi hän toivotti jokaiselle asiakkaalle henkilökohtaisesti hyvää Joulua. Jäin miettimään, etten kyllä itse olisi pystynyt samaan. Jotenkin se oli vain hatunnoston arvoinen teko, ilman pakkoa, mutta halusta tehdä hyvää.

Mielenterveyden haasteet ovat nousseet isoksi haasteeksi yhteiskunnassamme. Monella tapaa voimme kaikki olla oaltamme auttamassa. Hyvän jatkon toivotukset ja auttaminen arkielämän ongelmissa eivät ainakaan lisää henkistä kuormaa.

Myötäelämisen ja auttamisen vuotta 2024!

Kai LommaKemi