Kolumni

Hyvä käytös suojaa koko työyhteisöä - työpaikalla käyttäytyminen ei ole yksityisasia

-

Joka työpaikalla on hankala tyyppi, se pahantuulinen, sanoillaan sivaltava ja epäystävällinen. Huonoon käytökseen haetaan usein selitystä temperamentista.

Hankala tyyppi puolustautuu sanomalla, että ”en voi sille mitään, olen tällainen, kyllähän te tiedätte ja ymmärrätte”. Ja aika usein työkaverit tyytyvät tähän, asia painetaan villaisella, kunnes räjähtää taas. Ehkä epäasiallista käytöstä siedetään sen vuoksi, että halutaan säilyttää hyvät välit kaikkiin. Kaunis ajatus, mutta ei toimi pitkälle.


Pitää muistaa, että työpaikalla käyttäytyminen ei ole yksityisasia eikä huonoa käytöstä tarvitse kenenkään sietää. Huonotapaista käyttäytymistä on kaikki sellainen, mikä vähentää toisten viihtyvyyttä, syö työmotivaatiota ja toistuessaan heikentää myös huonosti käyttäytyvän itsensä arvostusta.

Jo pieni lapsi oppii, että ei saa ottaa toiselta kädestä tavaraa, ei saa lyödä ja että toisille puhutaan kauniisti. Lasten kasvattajat ohjaavat lasta eri tilanteissa hyvään käytökseen. Kun näitä pelisääntöjä hiotaan koko elämän ajan, tiedämme kyllä, millainen käytös on sopivaa ja kohteliasta ja mitä meiltä työyhteisössä odotetaan.


Hankalasta tyypistä olisi helppo kirjoittaa lisää, sillä minulla on heistä kokemusta. Niin no, kenelläpä ei olisi.

Onneksi minulla on kokemusta myös hyvistä tyypeistä, ja paljon mieluummin annan tätä palstatilaa heille. Hyvin käyttäytyvän työntekijän tunnusmerkiksi ei riitä ”hyvän huomenen” huikkaaminen, vaikka toki se on hyvä alku. ”Hyvän huomenen” lisäksi hyvä tyyppi on aloitteellinen ja rakentava ja ottaa hoitaakseen työyhteisön menestystä edistäviä pieniä tehtäviä, vaikkeivät ne kuuluisi virallisesti hänen toimenkuvaansa. Miten ihana ihminen ja työkaveri hän onkaan!

Hyvän tyypin kanssa on helppo keskustella työasioista ja käsitellä erilaisia näkemyksiä neutraalisti. Kritiikkiä ei tarvitse pelätä, kun ymmärrämme olevamme töissä ja ammattirooleissa ja argumentointi on rakentavaa. Työpaikan hyvä tyyppi ansaitsee mitalin, sillä käytöksellään hän suojaa sekä itseään että kollegoita väsymiseltä ja uupumiselta.

Kirjoittaja on Tornion kansalaisopiston rehtori.