Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hyvä joh­ta­mi­nen edel­lyt­tää epä­koh­tiin puut­tu­mis­ta

Hallintotieteen professori Jari Stenvall kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Rovaniemen johtamisesta ja syyllistämisestä (LK 23.12.2023). Hän nostaa esimerkiksi sijoituksiin liittyvän oikeudenkäynnin.

Johtajan kuuluu puuttua johdonmukaisesti epäkohtiin, mikäli havaitsee ohjeiden tai lakien vastaista toimintaa. Näin on toimittu myös sijoitusten kohdalla. Samalla tavoin kuin päättäjät vastaavat päätöksistään, viranhaltijoiden täytyy toimia virkamieslain ja virkavastuun mukaan. Näihin vastuisiin kuuluu hyvän hallinnon mukaisesti mahdollisten epäkohtien ja väärinkäytösten selvittäminen.

Inhimillinen toiminta voi sisältää virheitä, joista niin organisaatio kuin yksilö voivat oppia ja kehittyä. Lainvastainen toiminta ei muutu oikeutetuksi sillä, että lakia rikotaan vain vähän tai että lopputulos on taloudellisesti tuottoisa. On erotettava toisistaan työssä tehty virhe ja rikos.

Esimerkiksi Oulussa on loppuvuoden aikana puitu entisen johtavan viranhaltijan väärinkäytöksiin liittyviä seuraamuksia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.