Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hus: Suo­mes­sa on hyvin to­den­nä­köi­ses­ti todettu en­sim­mäi­nen api­na­rok­ko­tar­tun­ta

Suomessa on hyvin todennäköisesti todettu ensimmäinen apinarokkotartunta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoo tiedotteessaan. Husin mukaan mahdollinen tartunta on todettu Euroopassa matkustaneella miehellä tänään.

Hus kertoo, että miehen tartunta on varmistettu orthopox-ryhmään kuuluvan viruksen aiheuttamaksi. Apina- ja isorokkovirukset ovat orthopox-viruksia. Husin mukaan mies on kotihoidossa ja hänellä on korkea kuume sekä rakkuloita. Muutoin miehen vointi on hyvä.

Lopullinen varmistus apinarokkotartunnasta saadaan loppuviikosta, kun näytteen sekvensointi valmistuu, tiedotteessa sanotaan.

Husin mukaan tartunnan saaneen miehen kanssa lähikontaktissa olleet ihmiset on jäljitetty ja ohjeistettu tartunnan leviämisen estämiseksi.

Tauti paranee tavallisesti itsestään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan apinarokon tyypillisin oire on iholle ilmestyvät rakkulat, joita voi esiintyä esimerkiksi kasvoissa, raajoissa, muualla kehossa ja sukuelimissä.

Rakkuloiden sisällä on tartuntakykyistä virusta, joka voi tarttua ihmisestä toiseen limakalvojen tai rikkinäisen ihon kautta. Muita sairauden ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet ja lihaskivut. THL:n mukaan tartunta vaatii läheistä ihmiskontaktia ja taudin itämisaika on tyypillisesti yhdestä kahteen viikkoa.

Husin tiedotteessa sanotaan, että apinarokon hoito on oireenmukaista ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavat taudinkuvat ovat kuitenkin mahdollisia erityisesti ihmisillä, joiden puolustuskyky on esimerkiksi muun sairauden vuoksi heikentynyt.

Tapauksia raportoitu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu viime viikkojen aikana useita kymmeniä apinarokkotapauksia, tiedotteessa todetaan. Tartuntoja on todettu Husin mukaan ihmisillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, joissa apinarokkoa tavallisesti esiintyy.

Apinarokkoa aiheuttavaa virusta esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa. Tartunnat saaneet ihmiset ovat tavallisesti olleet tekemisissä villieläinten kanssa. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on ollut harvinaista, tiedotteessa sanotaan.

Koska rakkuloita voi esiintyä nykyisessä tautimuodossa myös sukuelinten avulla, tarttuu tauti myös seksitaudin tavoin, THL sanoo. Esimerkiksi Belgiassa viimeaikaisia tautitapauksia on yhdistetty fetissifestivaaleihin.

Apinarokko kuuluu rokkovirusten sukuun. Muita rokkovirustauteja ovat esimerkiksi isorokko ja lehmärokko. Isorokkorokotteen saaneilla ihmisillä voi olla vielä jonkin verran suojaa apinarokkovirusta vastaan. Rokotetta ei ole kuitenkaan annettu Suomessa 1970-luvun jälkeen.