Festivaali: Si­me­rock jul­kai­si nipun ar­tis­ti­kiin­ni­tyk­siä – ­Behm, Kuumaa ja Rosa Coste mukana ensi kesän fes­ti­vaa­leil­la

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hukkako söi Saijan kau­riit?

2–3 talvea sitten saattoi vielä nähdä Sallan Saijan kylän etelälaidalla jopa 15 kauriin lauman katselevan, onko tie turvallinen ruokintapaikalle. Lauman pienenemiseen kiinnitin huomiota talvella 2020–21. Laumasta oli kadonnut edellistalveen verrattuna ainakin puolet.

Kuluneen talven aikana lauman koko oli edelleen supistunut edellistalveen verrattuna. Ei voi enää puhua laumasta, jos ruokintapaikalla käy pääasiassa yksi jalkansa loukannut pukki. Joskus harvoin sillä saattaa olla toinen kauris seurana, lieneekö pukin morsian. Kerran olen nähnyt neljä kaurista yhtä aikaa kyseisellä ruokintapaikalla.

Muutos aikaisempiin vuosiin on huomattava. Missä mahtaa olla syy kauriiden katoamiseen näiltä seuduilta? Ovatko talvet olleet ankarimpia kuin ennen? Eivät ole. Onko liiallinen lihanhimo ja liian voimakas pyyntivietti iskeneet hirvenpyytäjiin? Onko osa pyyntimiehistä ja -naisista sitä mieltä, että kauris on näillä seutukunnilla vieraslaji, joka pitää hävittää supikoiran tavoin?

Nykylait eivät suuria esteitä kauriin pyytämiselle aseta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.