Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

HS: Ve­sa-Mat­ti Loiri on kuollut

Laulajana ja näyttelijänä tunnettu Vesa-Matti Loiri kuoli keskiviikkona 10. elokuuta. Arkistokuva vuodelta 2010.
Laulajana ja näyttelijänä tunnettu Vesa-Matti Loiri kuoli keskiviikkona 10. elokuuta. Arkistokuva vuodelta 2010.
Kuva: Jussi Leinonen

Laulajana ja näyttelijänä tunnettu Vesa-Matti Loiri on kuollut. Vuonna 1945 Helsingissä syntynyt Loiri kuoli keskiviikkona 10. elokuuta. Hän kuoli syöpään, josta hän oli saanut diagnoosin alkuvuodesta. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Kuolinvuoteeltaan Loiri halusi kiittää vielä kaikkia läheisiä, ystäviä ja työtovereita sekä erityisesti koko Suomen kansaa kaikesta kokemastaan.

– Loiri koki kiitollisena eläneensä eriskummallisen ja täyden elämän, jossa mitään ei jäänyt kokematta. Monet työt, unelmat ja intohimot saattoivat hänet uskomattomille retkille sekä kohtaamisiin lukemattoman määrän ihmisiä kanssa, Loirin asiainhoitaja Pete Eklund kertoo tiedotteessa.

Loirin ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 1962 ensi-iltansa saaneessa Mikko Niskasen elokuvassa Pojat, joka kuvasi jatkosodan aikaista Oulua. 17-vuotias Loiri esitti elokuvassa pääosan Jaken roolissa. Loiri voitti Pojat-elokuvasta myös ensimmäisen Jussi-palkintonsa.

Loirin uran tunnetuimpiin näyttelijän töihin kuului 1970-luvulla alkanut ja 2000-luvulle saakka jatkunut Uuno Turhapuro -elokuvien 19-osainen sarja. Musiikin saralla Loirin ura alkoi vuoden 1971 jazz-albumi 4+20-levyllä, mutta tunnetuimpina töinään Loiri muistettaneen laulajana Eino Leinon teksteihin pohjautuvista albumeistaan, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1978.

Elokuvien, teatterin ja musiikin ohella Loiri tunnettiin myös innokkaana urheilijana.

Vuonna 2019 ilmestyi Jari Tervon kirjoittama virallinen elämäkerta Loiri, jossa taiteilija kertoi elämästään ja urastaan hyvin laajasti. Samana vuonna Loiri esiintyi viimeisissä konserteissaan joulukiertueella.

Tunnettu Lapin ystävä

Vesa-Matti Loiri oli tunnettu Lapin ystävä. Hänellä oli mökki Inarin Veskoniemessä, jossa hän vietti paljon aikaansa.

Vuonna 2006 Loiri julkaisi levyn nimeltä Ivalo. Levy sai nimensä levytyspaikasta: Se äänitettiin paikallisen apteekkarin huvilalla Ivalossa. Ivalo sai vuonna 2007 jatkoa levyllä nimellä Inari. Myös se äänitettiin Ivalossa samaisella apteekkarin huvilalla.

Loirin kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.