Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

HS: Entinen ul­ko­mi­nis­te­ri Keijo Kor­ho­nen on kuollut

Helsinki
Entinen ulkoministeri Keijo Korhonen on kuollut 88-vuotiaana. Arkistokuva.
Entinen ulkoministeri Keijo Korhonen on kuollut 88-vuotiaana. Arkistokuva.
Kuva: Sallmén Eljas

Entinen ulkoministeri Keijo Korhonen on kuollut 88-vuotiaana Arizonassa Yhdysvalloissa, kertoo Helsingin Sanomat. HS:n mukaan asia on vahvistettu Korhosen lähipiiristä.

Ministeripestinsä lisäksi Korhonen muistetaan esimerkiksi ehdokkuudestaan vuoden 1994 presidentinvaaleissa, joissa hän vastusti kiivaasti Suomen EU-jäsenyyttä.

Korhonen valittiin ulkoministeriksi vuonna 1976, mutta hallituksen erottua vuonna 1977 häntä ei enää nimitetty ministeriksi.

Vuoden 1994 presidentinvaaleissa alun perin keskustalainen Korhonen ryhtyi ehdokkaaksi oman Suomen kansan itsenäisyysrintama -valitsijayhdistyksen avulla. Hän sai ensimmäisellä kierroksella 5,8 prosenttia äänistä. Presidentiksi valittiin lopulta Martti Ahtisaari.

Korhonen toimi urallaan myös Helsingin yliopiston professorina sekä vierailevana professorina Arizonassa, jossa hän vietti eläkepäiviään. Lisäksi hän ehti toimia kotimaakunnassaan Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Erityisosaamisalana Suomen itäsuhteiden historia

Historian tohtoriksi Korhonen väitteli vuonna 1963 Turun yliopistosta, erityisenä osaamisalanaan Suomen itäsuhteiden historia.

1960-luvulla ja 1970-luvun alussa Korhonen puolusti Suomen puolueettomuuspolitiikkaa ulkomailla suomettumisesta esitettyä kritiikkiä vastaan.

Korhonen on kirjoittanut monia teoksia, jotka käsittelevät ulkopolitiikkaa ja esimerkiksi Suomen ja Neuvostoliiton välisiä suhteita. Korhonen sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1972 kirjastaan Turvallisuuden pettäessä – Suomi neuvostodiplomatiassa.

Ministeri Korhonen toimi pitkään Lapin Kansan kolumnistina.