Pian aloittavien aluevaltuustojen ensimmäisiä päätettäviä asioita on hallintosääntö. Siinä kuvataan, miten hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyspalveluita johdetaan. Monin paikoin hallintosääntöesitykseen ei ole kirjattu hoitotyön johtamista, eikä sen vastuita ja tehtäviä – ei myöskään toimivaltaa ja vaikuttamismahdollisuuksia. Hallintosääntöä on valmisteltu työryhmissä, joihin ei ole otettu mukaan hoitotyön johtajia.
Hallintosääntö ja sen kirjaukset voivat kuulostaa palveluiden käyttäjien kannalta etäisiltä. Asia on hyvin merkittävää sote-uudistuksen onnistumisen näkökulmasta.
Hoitotyön johtajia ovat ylihoitajien lisäksi esimerkiksi osaston- ja apulaisosastonhoitajat. He ovat lähiesihenkilöitä, joiden määrää on viime vuosina vähennetty ja asemaa on heikennetty sote-organisaatioissa.
Sote-uudistuksen onnistumiseen vaikuttaa vahvasti se, miten arkipäiväistä hoitotyötä johdetaan. Onko meillä jatkossa tarpeeksi ihmisiä, jotka johtavat kunta-alan suurinta henkilöstöryhmää, koulutettua sote-henkilöstöä? Kyse on sujuvista hoito- ja palveluketjuista, henkilöstön määrästä – siitä, että rekrytoidaan osaavaa työvoimaa ja arkisen hoitotyön sujumisesta.