Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Hoitoon syyt­teen sijaan – Poliisi löytää yhä useam­man huu­me­nuo­ren Ro­va­nie­mel­lä

Nuorten huumeidenkäyttöön puututaan moniammatillisella yhteistyöllä.

Rovaniemen nuorisopalveluiden esimies Nella Sepänheimo, päihdetyöntekijä Kiti Kalliomäki, etsivä nuorisotyöntekijä Tero Rautio ja rikoskomisario Reko Silvenius tarttuvat kaikki tahollaan rovaniemeläisten nuorten huumeiden käyttöön. Varhaisen puuttumisen mallia toteuttavat yhteistyössä poliisi, Rovaniemen kaupunki, Lapin sairaanhoitopiiri ja Lapin nuorisoasema Romppu.
Rovaniemen nuorisopalveluiden esimies Nella Sepänheimo, päihdetyöntekijä Kiti Kalliomäki, etsivä nuorisotyöntekijä Tero Rautio ja rikoskomisario Reko Silvenius tarttuvat kaikki tahollaan rovaniemeläisten nuorten huumeiden käyttöön. Varhaisen puuttumisen mallia toteuttavat yhteistyössä poliisi, Rovaniemen kaupunki, Lapin sairaanhoitopiiri ja Lapin nuorisoasema Romppu.
Kuva: Jouni Porsanger

Lapin poliisi on tehostanut tänä vuonna erityisesti alle 25-vuotiaiden huumevalvontaa. Nuorten huumausaineiden käyttörikoksia onkin tullut Lapissa ilmi peräti 53 prosenttia viimevuotista enemmän.

Poliisi käynnisti erillisprojektin yhteistyössä eri viranomaisten ja toimijoiden kanssa Kemissä ja Torniossa, loppuvuodesta hanke jalkautui myös Rovaniemelle.

Lyhyessä ajassa myös Rovaniemellä on paljastunut suuri joukko huumeongelmaisia nuoria, joita parhaillaan ohjataan irti huumeista ja tuen piiriin.

Syytteen sijasta nuori voi valita hoidon: tavoitteena on pysäyttää nuoren syrjäytymiskierre ja tarjota apua elämänhallintaan.

Hoidossa koettu onnistumisia

Hoito syytteen sijaan -toimintamallia (HSS) toteutetaan Lapin nuorisoasema Rompussa. Romppu tuottaa Lapissa päihdehoito- ja kuntoutuspalveluita nuorille. HSS-hoitojakso kestää noin kolme kuukautta, nuoren tarpeista ja tilanteesta riippuen.

Toimintamallin tavoitteena on ehkäistä laittomien huumausaineiden käyttöön liittyvien ongelmien kasvu jo varhaisessa vaiheessa.

Kokemukset ovat rohkaisevia.

– On nähty onnistumistarinoita, joissa on käyty koulut loppuun, saatu ajokortit ja päästy eroon rikollispiireistä, rikoskomisario Reko Silvenius Lapin poliisilaitokselta kertoo.

Rompun resursseja on tarkoitus kasvattaa ensi vuonna yhdellä päihdehuoltotyöntekijällä kasvavan asiakasmäärän vuoksi. Nuorisoasemalla on ollut tänä vuonna noin 140 asiakasta, joista 33 prosenttia on HS-asiakkuudessa. Vuonna 2018 asiakkaita oli 113 ja vuonna 2017 yhteensä 105.

Lisäksi kaupunki perustaa yhden määräaikaisen sosiaalityöntekijän viran.

Vuodesta 2021 alkaen Lapin nuorisoasema Rompun toiminta siirretään Rovalan Setlementti ry:ltä Rovaniemen kaupungille. Perusturvalautakunta käsitteli asiaa keskiviikkona.

Kannabismyönteisyys kasvussa

Yleisin huume Rovaniemeläisnuorten keskuudessa on kannabis, Rompun päihdetyöntekijä Kiti Kalliomäki arvioi.

– Asennoituminen kannabikseen on muuttunut myönteisemmäksi nuorten keskuudessa, etsivä nuorisotyöntekijä Tero Rautio toteaa.

Ei ole tavatonta, että nuori pitää kannabista jopa pienempänä pahana kuin alkoholia ja tupakkaa.

Raution mukaan ulkoisesta olemuksesta tai perhetaustasta ei voi päätellä, käyttääkö nuori huumeita vai ei.

– Ulkonäkö voi olla huoliteltu, koulu ja harrastukset  sujua, ja kaikki olla päällisin puolin hyvin.

Nuorisotyössä yksi väylä käyttäjien tavoittamiseen ovatkin kaverit: huoli kaverin huumeidenkäytöstä kerrotaan nuorisotyöntekijälle.

Kiti Kalliomäki mainitsee, että huumeidenkäytön taustalla voi olla esimerkiksi masennusta, johon nuori ei ole saanut oikea-aikaista hoitoa.

Pelkän vieroituksen sijaan nuori tarvitseekin usein monialaista tukea päihteistä luopumiseen ja käytön taustalla olevien ongelmien ratkomiseen.

Apua nuorelle

Lapin nuorisoasema Romppu

Maakuntakatu 29–31 A 3. krs. Ajanvaraus- ja neuvontapuhelin ma–ke klo 9–10 sekä to 14–15: 040 487 3030. Sähköposti: romppu@rovala.fi.

Päivystysvastaanotto on avoinna torstaisin kello 14–15.30.

Nuorisopalvelut

Nuorisotiedotuspiste Poppari, Kauppakeskus Revontulen 1. krs, p. 050 568 8706. Avoinna arkisin 14–20. Etsivä nuorisotyö, Pohjolankatu 6, puh. 050 593 4019 klo 8–16.

Apua Rompusta, Popparista tai etsivästä nuorisotyöstä
Veera Vasara

Rovaniemellä apua nuoren huumeongelmaan voi hakea Lapin nuorisoasema Rompusta tai Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluista.

Rompussa on tarjolla päihdehuollon palveluita alle 25-vuotiaille ja heidän läheisilleen. Palvelut ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Ajanvarauspoliklinikalla nuorella ja hänen läheisillään on mahdollisuus tuen- ja hoidontarpeen arviointeihin, terapeuttisiin ja hoidollisiin keskusteluihin, taideterapiaan, päihdeseuloihin, terveys- ja seksuaalineuvontaan sekä yleiseen neuvontaan ja ohjaukseen.

Torstai-iltapäiväisin Rompussa on päivystys, josta voi hakea tukea ja neuvontaa, hoidon arviointia sekä kriisiluonteista hoitoa ilman ajanvarausta.

Kun nuoressa tai läheisessä herää huoli, yhteyttä voi ottaa myös nuorisopalveluihin. Nuorisotiedotuspiste Popparista saa tukea, neuvontaa ja ohjausta nuoren päihdeongelmaan.

Etsivä nuorisotyö jalkautuu puolestaan nuorison keskuuteen, toimii rinnalla kulkijana ja ohjaa nuorta hänen tarvitsemiinsa palveluihin.