Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­jil­le lisää palkkaa

Vallitsevan tarinan mukaan laskusuhdanteessa ei ole varaa korjata hoitoalan alipalkkausta, eikä noususuhdanteessakaan tähän tunnu olevan varaa. Ennen vaaleja hoitajille löytyy runsaasti kavereita, palkkojen korjaaminen on tärkeä teema, mutta vaalien jälkeen tilanne muuttuu, eikä palkkakysymyksen todellisia ratkaisijoita  enää olekaan niin paljon.

Hoitajat edistävät työllään elämää ja terveyttä. He lisäävät elämänlaatua, ennaltaehkäisevät ennenaikaista kuolleisuutta ja vähentävät kärsimystä. Hoitajien työn vaikuttavuus on merkittävässä roolissa myös yleisessä kilpailukyvyssä, vaikkakaan tätä ei usein näytetä ymmärtävän. Puhutaan siis hyvinvointivaltion ydintehtävistä.

Hoitotyön toteutumiseen liittyvät ongelmat, kuten hoitajien vähäisyys ja alipalkkaus, ovat olleet tiedossa vuosia. Jos alan ilmeisiin ongelmiin ei puututa nopeasti, on todellinen riski, että sote-sektorilla ajaudutaan kovalla vauhdilla päin seinää. Törmäys tekee erittäin kipeää minuun, sinuun, meihin kaikkiin.

Yhteiskunnallisia valintoja tehtäessä juuri nyt on perusteltua tehdä valinta, jossa yhteisesti tuotettua varallisuutta kohdennetaan riittävästi hoitajien alipalkkauksen korjaamiseen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.