kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­jien palk­kauk­sen pa­ran­ta­mi­nen on vält­tä­mä­tön­tä

Sote-sektori ja varhaiskasvatus ovat pahenevassa kriisissä hoitajapulan vuoksi. Pula on seurausta siitä, ettei hoitoalan vetovoimaa ole haluttu parantaa ajoissa lukuisista varoituksista huolimatta. Tilanteen on annettu ajautua pisteeseen, jossa tarvitaan merkittäviä rahallisia toimia alan veto- ja pitovoiman korjaamiseksi. Näitä tarvitaan, jotta hoitajilla on riittävä toimeentulo sekä jaksamista tukevat työolot. Näin kansalaisten palvelut voidaan turvata varhaiskasvatuksesta vanhustenhoitoon.

Olemme esittäneet yhdessä Tehyn kanssa sote-alalle viiden vuoden pelastusohjelmaa, jolla peruspalkkatasoa nostetaan 3,6 prosenttia vuosittain normaalien ostovoimaa turvaavien sopimuskorotusten lisäksi. Tällä ohjelmalla sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen palkkaus saataisiin samapalkkaisuusvaatimusten tasolle viidessä vuodessa. Liittojen vaatimukset ovat perustellut ja kohtuulliset. Olemme esittäneet, että valtio rahoittaisi palkkaohjelman, sillä se on osaltaan vastuussa siitä, että naisten ja miesten välistä palkkaeroa kurotaan umpeen.

Pidämme tärkeänä, että palkkaohjelma toteutetaan julkisella ja yksityisellä sote-sektorilla sekä varhaiskasvatuksessa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi