Live: Katso tästä Arctic Volleyn ja Vam­pu­lan ottelu kello 17

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­jien palk­ka­kiis­ta ratkeaa rahalla

Hoitajaliitot ovat yrittäneet saada jäsentensä palkkoihin korjausta jo lähes vuoden kestäneillä neuvotteluilla ja työtaistelutoimilla. Työnantaja, jota johtaa kokoomuslainen Markku Jalonen, on torjunut vaatimukset.

Terveydenhoitojärjestelmän tulevaisuus on vaarantunut, koska hoitajien palkkaus on huono ja työoloissa sekä työn organisoimisessa suuria puutteita. Tämä on ollut työnantajaorganisaatiossa valtaa käyttävien poliitikkojen ja maan hallituksen tiedossa. Suuri osa poliitikoista tunnisti hoitajien ahdingon aluevaalien alla.

Ongelmien tiedostamisesta huolimatta hoitajat on työnantajan peräänantamattomuuden vuoksi pakotettu käyttämään työtaistelutoimia, joiden työnantaja väittää uhkaavan potilaiden terveyttä ja henkeä. Julkisuudessa on halukkaasti toistettu tätä näkemystä. Somessa hoitajia verrataan kiristäjiin ja terroristeihin. Potilaiden henki ja terveys on vaarantunut jo aiemmin hoitohenkilöstön puutteen takia, mutta siihen eduskunta tai hallitus eivät ole tehokkaasti puuttuneet.

Kysymys on oikeiston pyrkimyksestä heikentää ay-liikettä sekä tavoitteesta heikentää julkisen terveydenhoidon resursseja ja laatua ja siten luoda markkinoita yksityisille terveydenhuoltoalan yrityksille ja vuokratyöyrityksille.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi