kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­jien palk­ka­kiis­ta ratkeaa rahalla

Hoitajaliitot ovat yrittäneet saada jäsentensä palkkoihin korjausta jo lähes vuoden kestäneillä neuvotteluilla ja työtaistelutoimilla. Työnantaja, jota johtaa kokoomuslainen Markku Jalonen, on torjunut vaatimukset.

Terveydenhoitojärjestelmän tulevaisuus on vaarantunut, koska hoitajien palkkaus on huono ja työoloissa sekä työn organisoimisessa suuria puutteita. Tämä on ollut työnantajaorganisaatiossa valtaa käyttävien poliitikkojen ja maan hallituksen tiedossa. Suuri osa poliitikoista tunnisti hoitajien ahdingon aluevaalien alla.

Ongelmien tiedostamisesta huolimatta hoitajat on työnantajan peräänantamattomuuden vuoksi pakotettu käyttämään työtaistelutoimia, joiden työnantaja väittää uhkaavan potilaiden terveyttä ja henkeä. Julkisuudessa on halukkaasti toistettu tätä näkemystä. Somessa hoitajia verrataan kiristäjiin ja terroristeihin. Potilaiden henki ja terveys on vaarantunut jo aiemmin hoitohenkilöstön puutteen takia, mutta siihen eduskunta tai hallitus eivät ole tehokkaasti puuttuneet.

Kysymys on oikeiston pyrkimyksestä heikentää ay-liikettä sekä tavoitteesta heikentää julkisen terveydenhoidon resursseja ja laatua ja siten luoda markkinoita yksityisille terveydenhuoltoalan yrityksille ja vuokratyöyrityksille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.