pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

His­to­rioit­si­ja Tapio Berg­holm va­roit­taa kiu­sal­li­ses­ta vien­ti­tuot­tees­ta, jos hoi­ta­jien vaa­ti­muk­sia ei oteta va­ka­vas­ti – "Ay-joh­ta­ja on tyy­ty­mät­tö­myy­den toi­mi­tus­joh­ta­ja"

Hoitajaliittojen työsopimusriidan sovittelu jatkuu viikonvaihteen läpi. Työnantajapuoli haluaa vauhdittaa keskustelua lakko-oikeuden rajoittamisesta. SAK:n mukaan työntekijäkentän yhtenäisyys on koko ay-liikkeen pohja.

Neuvotteluista on tullut vain vähän tietoa. Kuluneella viikolla valtakunnansovittelija totesi lähentymistä tapahtuneen, mutta jäljellä on vielä paljon työtä.

Paineet ratkaisun löytymiselle ovat kovat. Hoitajaliittojen ilmoittamat lakot koskevat yliopistosairaaloiden teho-osastoja ja kotihoitoa. Lisäksi liitot ovat kieltäytyneet suojelutyöstä.

– Tuntuu siltä, että keinot ovat vähissä, kun liitot turvautuvat näin kovaan lakonuhkaan. Se ei kerro aseman vahvuudesta, vaan siitä, että nyt ollaan kaikki tai ei -mitään tilanteessa. Mahdollisuudet edistää omia pyrkimyksiä muilla keinolla ovat ajautuneet päin seinää, ammattijärjestöjen historiaa laajasti tutkinut Tapio Bergholm sanoo.

Harva on koskaan palkkavuorella

Hoitajaliitot ovat pitävät edelleen kiinni viisivuotisesta sote-sopimuksesta, joka nostaisi hoitoalan palkkoja 3,6 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.