kolumni: Kan­nat­taa­ko päih­teis­tä kertoa lää­kä­ril­le?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

His­to­rioit­si­ja Tapio Berg­holm va­roit­taa kiu­sal­li­ses­ta vien­ti­tuot­tees­ta, jos hoi­ta­jien vaa­ti­muk­sia ei oteta va­ka­vas­ti – "Ay-joh­ta­ja on tyy­ty­mät­tö­myy­den toi­mi­tus­joh­ta­ja"

Hoitajaliittojen työsopimusriidan sovittelu jatkuu viikonvaihteen läpi. Työnantajapuoli haluaa vauhdittaa keskustelua lakko-oikeuden rajoittamisesta. SAK:n mukaan työntekijäkentän yhtenäisyys on koko ay-liikkeen pohja.

Neuvotteluista on tullut vain vähän tietoa. Kuluneella viikolla valtakunnansovittelija totesi lähentymistä tapahtuneen, mutta jäljellä on vielä paljon työtä.

Paineet ratkaisun löytymiselle ovat kovat. Hoitajaliittojen ilmoittamat lakot koskevat yliopistosairaaloiden teho-osastoja ja kotihoitoa. Lisäksi liitot ovat kieltäytyneet suojelutyöstä.

– Tuntuu siltä, että keinot ovat vähissä, kun liitot turvautuvat näin kovaan lakonuhkaan. Se ei kerro aseman vahvuudesta, vaan siitä, että nyt ollaan kaikki tai ei -mitään tilanteessa. Mahdollisuudet edistää omia pyrkimyksiä muilla keinolla ovat ajautuneet päin seinää, ammattijärjestöjen historiaa laajasti tutkinut Tapio Bergholm sanoo.

Harva on koskaan palkkavuorella

Hoitajaliitot ovat pitävät edelleen kiinni viisivuotisesta sote-sopimuksesta, joka nostaisi hoitoalan palkkoja 3,6 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.