Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

His­sil­lä metsään – luonto tuotiin lähelle pal­ve­lu­ta­lon asuk­kai­ta

Validia-palvelutalon asukkaat pääsevät kokemaan metsän taian koska tahansa, sillä taloon rakennettiin luontohuone.

Maarit Paakki (vas.), Maire Pilke ja päivätoiminnan ohjaaja Jenni Oja nauttivat luontohuoneen rauhallisesta tunnelmasta.
Maarit Paakki (vas.), Maire Pilke ja päivätoiminnan ohjaaja Jenni Oja nauttivat luontohuoneen rauhallisesta tunnelmasta.
Kuva: Aurora Kuusisto

Rovaniemen Validia-palvelutalon asukkaille on rakennettu erityinen luontohuone. Sairaanhoitajaopiskelijat Marjo Kurvinen ja Henna Pettersson toteuttivat erilaisia luonnon elementtejä yhdistelevän rentoutumishuoneen opinnäytetyönään.

– Saimme idean ammattikorkeakoulussamme järjestetyllä Green Carea käsittelevällä oppitunnilla. Korona-aika ja hoitajapula ovat vieneet asukkaiden ulkoilumahdollisuuksia vähemmälle, joten halusimme tuoda luonnon heidän lähelleen uudella tavalla, Kurvinen kertoo.

Green Care on luontoon liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

– Minulle tulee huoneessa heti rauhallisempi olo, kertoo Validia-talon asukas Maarit Paakki.

Paakki ja talon toinen asukas Jarmo Pulli ovat yhtä mieltä siitä, että huone on hienosti laitettu ja se on virkistävää vaihtelua entisiin keltaisiin seiniin.

Kurvinen ja Pettersson toivoivat rauhallisuuden lisäksi luontohuoneelta asukkaille myös hyvää oloa ja aktiivisuutta.

– Toivoimme, että metsäinen ympäristö aktivoisi asukkaita. Asukkaat ovatkin esittäneet toivomuksia esimerkiksi siitä, että huoneen ilme vaihtelisi vuodenaikojen mukaan, Kurvinen pohtii.

Luontohuoneessa kasvatetaan yrttejä, joita asukkaat saavat käyttää ruoanlaitto- ja leivontahetkissä.
Luontohuoneessa kasvatetaan yrttejä, joita asukkaat saavat käyttää ruoanlaitto- ja leivontahetkissä.
Kuva: Aurora Kuusisto

Luontohuone on valmisteltu rovaniemeläisten työntekijöiden ja opiskelijoiden voimin. RovaRakentajat oy vastasi huoneeseen tehdyistä sähkö- ja putkitöistä, ja Rovaniemen Väri ja Matto oy sekä Värisilmä osasivat avustaa yleisilmeen suunnittelussa. Lopuksi Redun pintakäsittelyn opiskelijat hioivat huoneen ilmeen huippuunsa. Kaikki palvelut saatiin lahjoituksina.

– Lisäksi asukkaat saivat itse valita huoneen seinien maalin. Valinta tehtiin äänestyksen perusteella, Pettersson ja Kurvinen sanovat.

Huoneeseen tuotu kasvillisuus on kaikki elävää. Seinille on ripustettu kasvamaan yrttejä, joita asukkaat voivat käyttää ruoanlaitto- ja leipomishetkissä.

Yrttien lisäksi huoneessa on kiviä, kelohonkaa, erilaisia viherkasveja ja vihreät seinät.

Tilan valmistumisesta lähtien huone on ollut kovalla käytöllä. Paakki ja Pulli kertovat, että asukkaille järjestetään huoneessa keskiviikkoisin päivätoimintaa, mutta muutakin yhdessäoloa on järjestetty.

– Katsomme luontohuoneessa tiistaisin elokuvia, joskus pelaamme pelejä tai sitten ihan vain juttelemme.

Sairaanhoitajaopiskelijat Kurvinen ja Pettersson toivovat, että toisetkin palvelutalot saisivat inspiraatiota opinnäytetyöstä, jotta muuallakin asukkaat pääsisivät luonnon ääreen matalammalla kynnyksellä.

– Hoitajista on pulaa joka paikassa, joten tästä olisi hyötyä muuallakin, Kurvinen toteaa.