Kolumni

Hiljainen viikko - "monet länsimaisen taidemusiikin hienoimmista teoksista liittyvät pääsiäiseen"

Tulevana viikonvaihteena vietetään pääsiäistä, kristillisistä juhlista suurinta. Sitä on edeltänyt hiljainen viikko, jolloin kristityt hiljentyvät muistelemaan Jeesuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista. Pääsiäinen on myös kevään heräämisen juhla, jonka symboleja ovat pääsiäismunat, tiput, puput ja pääsiäiskukat sekä nopeasti kasvava rairuoho. Pääsiäiseen päättyy myös ortodoksien paasto, johon viittaa suomen kielen sana pääsiäinen, paastosta pääseminen.


Tämän vuoden hiljainen viikko tullaan muistamaan tavallista hiljaisempana. Kadut ovat tyhjentyneet ja kylätiet hiljentyneet. Koronakriisi on pakottanut ihmiset koteihinsa etätyöskentelemään ja etäopiskelemaan. Ravintolat ja kahvilat ovat sulkeneet ovensa ja kauppakeskukset ovat autioituneet. Pääsiäisen ruoka- ja viiniostokset on kuitenkin tehtävä, sillä perinteet tuovat iloa myös poikkeusoloissa.

Meidän perheemme rakastaa pääsiäistä. Tapana on ollut kokoontua yhteisen ruokapöydän ääreen viettämään iltaa. Kun vanhempani vielä elivät, tulivat he Rovaniemeltä meille pääsiäisen viettoon. Nyt sieltä haluaisi tulla tyttäremme, mutta hän joutuisi karanteeniin palatessaan Suomeen. 

Helsingissä asuvat sukulaiset olivat myös tulossa Lappiin pääsiäisen viettoon ja meille pitkäperjantain illalliselle, mutta kun sekä Uusimaa että Ruotsin raja ovat kiinni, suunnitelmat menivät uusiksi. Onneksi meillä on nykyisin internet, joten ajattelimmekin viettää virtuaali-illallisen Messenger-kuvapuhelun välityksellä.


Minä rakastan myös pääsiäisajan musiikkia. Monet länsimaisen taidemusiikin hienoimmista teoksista liittyvät pääsiäiseen. Tänä pääsiäisenä moni jää kaipaamaan sitä hiljentymistä, minkä orkesterit ja kuorot ympäri maailman tarjoavat Bachin passioiden, Händelin oratorioiden tai Stabat Mater -esitysten myötä. 

Kemin kaupunginorkesterin ja Meri-Lapin Oratoriokuoron pääsiäiskonsertti on kuulunut monella niihin perinteisiin, jotka jäävät tänä vuonna toteutumatta. Lohtua tuo internetin YouTube-kanava, josta löytyy hienoja, kokonaisia konserttitaltiointeja huippuorkestereilta, -kuoroilta ja -solisteilta. Kotisohvalla on vain äärettömän vaikea saavuttaa sitä tunnelmaa mikä syntyy kirkossa.

Moni perhe on tottunut viettämään pääsiäisen jossain Lapin laskettelukeskuksessa. Etelä-Suomen ihmisille tämä on todella iso menetys, kun siellä ei ole ollut lunta koko talvena. Tässä kohtaa me pohjoisen ihmiset olemme etuoikeutetussa asemassa, sillä meillä on lunta millä hiihtää. Keväthangilla hiihtäminen auringon paisteessa saa sielun lepäämään ja mielen rauhoittumaan. Ja jos ei halua hiihtää, niin joen jäälle voi mennä myös kävelylle tai pilkille. Pilkkiminen se vasta hiljaista hommaa onkin.

P.S. Ensi viikolla jatkuvat Pop & Jazz Konservatorio Lappian opinnäytekonsertit. Konsertit esitetään Tornion Musiikkitalossa ilman yleisöä, mutta ne ovat nähtävissä Meän Väylän YouTube -kanavalla. Keskiviikkona 15.4. klo 18:00 alkavassa ”Bowie! The Man Who Sold The World” -konsertissa kuullaan David Bowien musiikkia. Tietoa tulevista konserteista löytyy Facebook-sivulta Musiikkitalo Tornio -tapahtumat.


Kirjoittaja on Lappian pop & jazz konservatorion opettaja, Säkenöivä-kuoron taiteellinen johtaja ja muusikko