Varoitukset: Met­sä­pa­lo­va­roi­tus on voi­mas­sa koko maassa – avo­tu­len teko va­roi­tuk­sen aikana on kiel­let­tyä

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Hel­sin­ki-Van­taan oi­re­seu­lon­nas­sa löy­ty­nyt vähän ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja – lähes 9 000 mat­kus­ta­jas­ta vain yh­dek­säl­lä var­mis­tet­tu tar­tun­ta

Suurin osa matkailuun liittyvistä tapauksista on peräisin Itävallasta.

Suomeen saapuvat lentomatkailijat ovat saaneet keväällä runsaasti informaatiota koronaviruksesta. He ovat myös täyttäneet oirekyselylomakkeen.
Suomeen saapuvat lentomatkailijat ovat saaneet keväällä runsaasti informaatiota koronaviruksesta. He ovat myös täyttäneet oirekyselylomakkeen.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Helsinki-Vantaan lentokentällä on tehty koronavirukseen liittyvää terveysseulontaa 27. maaliskuuta alkaen. Seulonta tarkoittaa oirekyselyä. Kaikki Suomeen saapuvat täyttävät kyselylomakkeen, jossa he kertovat mahdollisista hengitystieinfektion oireistaan.

Huhtikuun loppuun mennessä lomakkeen oli palauttanut 8 837 matkustajaa. Heistä 204 ilmoitti oireista. Seulonnan avulla tästä joukosta löytyi yhdeksän varmistettua koronavirustartuntaa.

– Lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että koronavirustartuntoja löydetään lentokenttäseulonnan avulla varsin harvoin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen asiaa koskevassa tiedotteessa.

– On kuitenkin mahdollista, että osa matkailijoista saa oireita vasta myöhemmin. Siksi on tärkeää noudattaa viranomaisohjeita ja hakeutua testiin heti, jos oireita ilmenee.

Maaliskuussa valtaosa ulkomailta

Tähän mennessä noin 45 prosentista kaikista Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on tehty lääkärin ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Näistä tapauksista noin 20 prosenttiin liittyy matkailuun.

Noin 7 prosentissa ilmoituksista tartunnan alkuperä on liittynyt Itävaltaan. Muita yleisiä alkuperämaita ovat Italia (3 prosenttia) ja Espanja (2 prosenttia).

– Maaliskuussa todetuista tapauksista valtaosa oli peräisin ulkomailta, Taneli Puumalainen kertoo.

– Sen sijaan huhtikuussa ulkomailta saatujen tartuntojen osuus laski alle 5 prosentin. Matkustaminen on ollut viime viikkoina hyvin rajoitettua.