Hel­sin­ki-Van­taal­la vaeltaa joukko pe­rut­tu­jen len­to­jen takia jumissa olevia mat­kus­ta­jia

Saksalaissiskokset lensivät Dubaista Helsinkiin, kun kotimaahan ei löytynyt lentoja. "On helpottavaa olla Suomessa, koska nyt olemme EU:n sisällä", sanoo pikkusisko Lea Kratzer.

Helsinki
Judith (vas.) ja Lea Kratzer pyrkivät kotiinsa Saksaan Helsingin kautta, kun Dubaista ei päässyt Saksaan. Valtaosa Helsinki-Vantaan lennoista on peruttu kuten muuallakin Euroopassa.
Judith (vas.) ja Lea Kratzer pyrkivät kotiinsa Saksaan Helsingin kautta, kun Dubaista ei päässyt Saksaan. Valtaosa Helsinki-Vantaan lennoista on peruttu kuten muuallakin Euroopassa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä jumissa olevat matkustajat pitävät pitkää välimatkaa kanssamatkustajiinsa. Monilla on hengitysmaskit, ja ihmiset kulkevat ympäriinsä rauhattomasti.

Tällaiseksi saksalaissiskokset Lea ja Judith Kratzer kuvailevat odotusaulaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa valmistaudutaan keskeyttämään suurin osa viimeisistäkin jäljellä olevista lennoista.

– Osa muista matkustajista vaikuttaa olevan todella peloissaan. Jotkut Ihmiset kiertävät vastaantulijat todella kaukaa, Judith Kratzer sanoo.

Helsinki-Vantaalla tilanne on heidän mukaansa silti huomattavasti rauhallisempi kuin Dubaissa, josta siskokset lensivät Suomeen. Dubaissa lähes koko lentokentän henkilöstö kantoi kasvoillaan hengitysmaskeja, ja vaihtorahaa antaessaan henkilökunta vältti huolellisesti koskemasta asiakkaiden käsiä.

– Täällä Helsingissä virkailijat käyttäytyvät paljon rennommin, ja ovat ystävällisiä. Dubain kentällä virkailijat näkyivät lähinnä pelkäävän, Judith toteaa.

Dubain kenttä oli siskojen mukaan myös pullollaan poliiseja ja rajavartiostoa. Kontrollit olivat tiukkoja. Helsinki-Vantaalla poliiseja ei ole näkynyt, Lea kertoo.

EU:hun pääsy oli helpotus

Lentokentällä kulki aamuviideltä vain muutama vartija, kun Kratzerit saapuivat Helsinkiin Dubaista.

Siskosten aiempi lento Saksasta Dubaihin laskeutui sunnuntaiaamulla, mutta he yrittivät alle vuorokauden jälkeen takaisin Saksaan, koska koronaviruksen tilanne oli muuttunut entistä vaikeammaksi.

Dubain kentällä oli kova tungos, kun ihmiset yrittivät löytää uusia lentoja peruttujen tilalle. Kaikki Saksan-lennot oli peruttu, joten Kratzerit lensivät Helsinkiin.

– Meitä huolettaa yhä se, pääsemmekö Saksaan nyt tiistai-illan lennolla, vai perutaanko sekin kuten kävi aamulennolle, Judith kertoo.

– On kuitenkin helpottavaa olla Suomessa, koska nyt olemme EU:n sisällä, Lea

Suurin osa matkustajista Helsinki-Vantaalla on sisarusten mukaan auttanut toisiaan ja jakanut tietoja lentoyhteyksistä. Lentoyhtiöiden virkailijat ovat heidän mukaansa lähes yhtä epätietoisia kuin matkustajat itse.

– Löysimme nyt odottamamme lennon itse netistä, kun virkailijat eivät vielä tienneet, onko Saksaan lähdössä uusia yhteyksiä. Judith sanoo.

"Huolettaa, että levitämme tartunnan"

Siskokset sanovat, että koronavirustartunta itsessään ei heitä juurikaan pelota, vaikka he arvioivat tartuntariskinsä korkeammaksi useiden lentokentillä vietettyjen päivien jälkeen.

– Isämme hakee meidät Münchenin lentokentältä koteihimme Nürnbergiin ja Frankfurtiin, koska junia ei juuri kulje. Meitä huolettaa, että levitämme tartunnan hänelle, Judith kertoo.

Pikkusisko Lea viettää tiistaina 25-vuotissyntymäpäiväänsä. Lomareissu Dubaihin meni piloille, mutta Helsinki-Vantaalla sisarukset yrittivät juhlistaa syntymäpäivää yksillä oluilla.

– Meidän on helppo unohtaa huoli viruksesta ainakin hetkeksi, koska me olemme nuoria ja terveitä. Pelkäämme vain vanhojen ihmisten puolesta, isosiko Judith, 29, sanoo.