Hel­sin­gin kes­kus­ta raikui ja pommit pauk­kui­vat kun jal­ka­pal­lo­kan­nat­ta­jat val­ta­si­vat kadun mars­sil­la kohti sta­dio­nia – "Riven joh­dol­la me mennään ki­soi­hin!"

Suomen maajoukkueen kannattajat SMJK järjesti näyttävän marssin läpi Helsingin keskustan ja kohti stadionia. Marssille osallistui useita satoja jalkapallokannattajia, ja liikenne Mannerheimintiellä on ollut osittain poikki. Poliisit valvoivat, kun ilotulitteet paukkuivat.

Kannattajat marssivat Mannerheimintiellä viiden ja kuuden välillä kohti Töölön jalkapallostadionia. Ottelu alkaa kello seitsemän.
Kannattajat marssivat Mannerheimintiellä viiden ja kuuden välillä kohti Töölön jalkapallostadionia. Ottelu alkaa kello seitsemän.

Soihtuja, ilotulitteita ja pamahduksia. Loputonta kannatuslaulua. Rakkaudentunnustuksia Markku "Rive" Kanervalle. "Riven johdolla me mennään kisoihin!"

Suomen maajoukkueen kannattajat marssivat näyttävästi ratkaisuotteluun Liechtensteinia vastaan. Tämä on monelle se ilta, kun elinikäinen unelma Suomen arvokisapaikasta on täyttymässä. Marssille osallistui varovasti arvioiden noin tuhat ihmistä.

Espoolainen Sauli Mönttinen on luottavainen ennen ottelua: 5–0 Suomelle.

Hän toivoo, että maalit jakautuvat tasaisesti: Pukki, Jensen, Soiri, Lod ja Kamara.

– Nyt jos koskaan. Kisapaikasta ei ole epäilystäkään, hän sanoi.

Patrik Kemppainen, Jere Salmi ja Sauli Mönttinen nostavat littipeukut jalkapallojuhlan kunniaksi.
Patrik Kemppainen, Jere Salmi ja Sauli Mönttinen nostavat littipeukut jalkapallojuhlan kunniaksi.

Patrik Kemppainen on sitä mieltä, että jalkapallon arvokisapaikka on isompi juttu kuin jääkiekon MM-kulta.

Nuoret jalkapalloilijat marssin mukana stadionille

Myös Kiviharjun perhe, isä Tapio ja pojat Nuutti ja Tuomas tulivat marssin lähtöpaikalle aikeenaan osallistua kulkueeseen stadionille.

– Varasin ottelun jo kesäkuussa, kun tämä oli järkevään aikaan, kertoo Tapio Kiviharju.

Tuomas, Tapio ja Nuutti Kiviharju saivat liput oikeaan otteluun hieman onnellakin.
Tuomas, Tapio ja Nuutti Kiviharju saivat liput oikeaan otteluun hieman onnellakin.

Päätös osoittautui todelliseksi onnenpotkuksi, sillä nyt katkolla on EM-kisapaikka.

Jalkapalloa Riihimäen Palloseurassa RiPSissä pelaavat pojat nimeävät suosikeikseen Lukas Hradeckyn ja Teemu Pukin.

Perheen arvio ottelun lopputuloksesta on 2–0 tai 3–0 Suomelle.

Jo päivällä junassa kisatunnelmaa

Huuhkajien pitkäaikainen kannattaja Tuomas Hyrkkänen hyppäsi aamulla Helsingin-junaan Seinäjoelta. Hän kuitenkin nousi kyydistä jo Tampereella, sillä hän halusi taittaa loppumatkan bussilla muiden kannattajien kanssa.

– Tämä viikko töissä on ollut ihan kituuttamista. Yöunet ovat pysyneet yllättävän hyvin.

Pietarsaaresta Helsinkiin Suomi–Liechtenstein-otteluun matkalla oleva Pasi Suvanto on seurannut maajoukkuetta 1980-luvulta asti Olympiastadionilla.

– Yleisö huutaa ainakin yhden maalin, Suomi-huiviin pukeutunut kannattaja lupaa.

Hän matkustaa vaimonsa Katja Suvannon kanssa Helsinkiin, mutta vain miehelle liikeni lippu hänen veljeltään. Vaimo katsoo ottelun muualla kaupungilla. Tulevaa voittoa he aikovat juhlia kaupungilla yhdessä muiden kanssa.

Pasi Suvanto sanoo Suomen nousun takuuksi hyvin valmennetun tasaisen joukkueen, jossa penkiltäkin löytyy apuja. Näin ei ollut aiemmin, kun jännitettiin tähtipelaajien pelikuntoa.

Takuuvetoja vastustajan puolesta

Tuomas Hyrkkänen kertoo pelanneensa jo vuosikaudet Suomen vastustajan voiton puolesta. Ajatuksena on se, että hän voi maksaa siitä ilosta, että Suomi voittaa. Tappiolla tulee hieman lohdutusrahaa.

Näissä karsinnoissa Hyrkkänen on onnekseen tappiolla vedonlyönnissään, sillä Suomi on enimmäkseen voittanut. Tänään peliin lähtee Liechtensteinin tasapelin ja vierasvoiton yhdistelmä sekä Bosnia-Hertsegovinan voitto Italiasta.

Marssilla soihdut valaisivat pimeää Helsingin loppusyksyä.
Marssilla soihdut valaisivat pimeää Helsingin loppusyksyä.

Näitä tuloksia tuskin tarvitsee pelätä, sillä Suomi on todellakin menossa jalkapallon EM-kisoihin. Mitä sitten tapahtuu?

– Sehän tässä on parasta, että ei pysty ennakoimaan yhtään omia tai muiden reaktioita.

Vuosikausia kannattajana

Hyrkkänen on seurannut maajoukkuetta koko 2000-luvun ja käynyt useissa vierasotteluissa. Muistissa on traaginen ilta Islannissa, jossa 2–1-johto kääntyi 3–2-tappioksi. Tuolloin marssilla oli mahtava tunnelma, ottelun jälkeen epäuskoinen.

Hyrkkänen arvostaa nykymaajoukkueesta varsinkin Tim Sparvia, joka on karismaattinen johtaja ja pelaa aina joukkueen ja puolustuksen eteen.

Lisäksi entistä topparia miellyttää Paulus Arajuuren taistelutahto.

– Hänellä on rajalliset taidot, mutta iso sydän ja kauhea taistelu, sanoo Hyrkkänen.

Hyrkkänen pitää Suomen maalivahdista hyökkääjään yltävää keskiakselia menestyksen takeena yhdessä Markku Kanervan valmennuksen kanssa.

Voitolla sukupolvien unelma on totta

Suomi pelaa tänään illalla kello 19 Liechtensteinia vastaan toiseksi viimeisessä EM-karsintaottelussa.

Jos Huuhkajat voittaa, se on siinä! Silloin Suomi pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan jalkapallon arvokisoissa.

Jos tilanne on vielä auki tämän illan jälkeen, kisapaikka voi ratketa seuraavan kerran maanantaina Kreikkaa vastaan.

Muistellaanpa vielä hetki kesäkuista Liechtenstein-vierasottelua, jonka Suomi voitti 0–2. Suomi sai odottaa 37. minuutille saakka, kunnes Teemu Pukki iski vapauttavan 0–1-maalin tyhjiin Robin Lodin mainiosta esityöstä.

Katja ja Pasi Suvanto matkustivat junalla kohti Helsinkiä ja ratkaisuottelua.
Katja ja Pasi Suvanto matkustivat junalla kohti Helsinkiä ja ratkaisuottelua.

Suomi hallitsi palloa ja ottelua, mutta Liechtensteinilla oli muutama vaarallinen tilanne. Uefa kirjasi vierasottelussa maalintekoyritykset Suomelle 25–4 ja laukaukset maalia kohti 11–2. Kulmapotkut Suomi voitti 12–0 ja pallonhallinnan 72-prosenttisesti.

Näilläkin luvuilla voittajasta ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla epäselvyyttä perjantaina. Mutta Liechtenstein on osoittanut sitkeää puolustusta monta ennakkosuosikkia vastaan.