kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

He­li­kop­te­ri tutkii Ro­va­nie­men kal­lio­pe­rää: ko­bolt­tia etsivä kai­vos­yh­tiö aloit­taa tut­ki­mus­len­not lauan­tai­na

Kaivosyhtiön tiedotteen mukaan helikopteri lentää noin 80 metrin korkeudella ja tutkimuslaitteisto noin 30-50 metrin korkeudella maanpinnasta.
Kaivosyhtiön tiedotteen mukaan helikopteri lentää noin 80 metrin korkeudella ja tutkimuslaitteisto noin 30-50 metrin korkeudella maanpinnasta.

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt tutkii heinäkuussa kallioperää helikopterilentojen avulla Rovaniemellä. Helikopterilennot alkavat lauantaina 10.7. ja jatkuvat arviolta kolmen viikon ajan. Tutkimusalue kattaa Rovaniemellä Hirvaan, Muurolan, Hirsimaan, Reutuvaaran, Kulmunkivaaran ja Porvarivaaran alueita. Lentotoiminnan keskuksena toimii Rovaniemen lentokenttä.

Tutkimuslennot tehdään helikopterilla, joka lentää 80 metrin korkeudessa. Helikopteri kantaa mukanaan tutkimuslaitteistoa, jonka korkeus maanpinnasta on 30–50 metriä. Lennot tehdään pääsääntöisesti kello 7–10 ja 11–14 välillä. Sunnuntaisin lennot joko aloitetaan myöhemmin tai ne suunnataan alueelle, jossa ei ole asutusta.

Mikäli sää on otollinen, lentopäiviä kertyy yhteensä 14. Yhtiön tiedotteen mukaan tutkimukset tehdään keskellä kiivainta kesälomakautta kahdesta syystä.

– Tutkimus edellyttää pitkiä suoria mittauslentoja tasaisin väliajoin, ja kesällä lento-olosuhteet ovat parhaat mahdolliset. Syksyn tullen taas revontuli-ilmiö alkaa häiritä mittalaitteita, Latitude 66 Cobaltin viestintävastaava Jussi Lähde perustelee tiedotteessa.

Tutkimukset liittyvät laajempaan hankkeeseen, jossa yhtiö vertailee erilaisten malminetsinnässä käytettävien tutkimusmetodien toimivuutta koboltin osalta potentiaalisilla geologisilla vyöhykkeillä. Yhtiö on saanut Business Finlandilta rahoitusta tutkimusmenetelmien vertailuun. Mukana yhteistyössä on myös Geologian tutkimuskeskus GTK.

– Ylilentotutkimukset ovat malminetsintää tekeville yhtiöille merkittäviä panostuksia. Lentojen tuottaman tiedon avulla malminetsintää kohdennetaan alueille, joissa kobolttipotentiaali on kaikkein suurin, Lähde sanoo tiedotteessa.

Kaivosyhtiöllä on samalla alueella myös varausalue, jonka varausaika päättyy myöhemmin tänä vuonna. Yhtiö tiedottaa nyt tutkittavalle alueelle mahdollisesti haettavista malminetsintäluvista lisää syksyllä.

Latitude 66 Cobalt on australialais-suomalainen vuonna 2017 perustettu kaivostoimintaan ja mineraalituotantoon erikoistunut yritys.