Hei Matti, muuta soluun! – Nuoret potevat yk­si­näi­syyt­tä yk­siöis­sään, vaikka kämp­pi­se­lä­mä on parasta


-
Kuva: Jussi Leinonen

Kun vieruskaveri alkaa puhua bussissa tai naapuri sattuu samaan aikaan porraskäytävään, haluaisit paeta paikalta. Finnish nightmares –sarjakuvissa suomalainen Matti joutuu edellämainittuihin epämukaviin tilanteisiin, joihin jokainen Matti Meikäläinen voi samaistua.

Sarjakuvissa maamme kansalaiset esiintyvät sosiaalisia tilanteita karttavina yksilöinä, introvertteinä. Kuuluuko kyseinen persoonallisuustyyppi geeniperimäämme vai onko se yksilökeskeisen yhteiskunnan aiheuttamaa?

Yksi tapa testata introverttiyttä, on leikkiä ajatuksella ”saanko ihmisistä energiaa vai viekö kommunikointi voimani?”.

Muistan, kuinka teini-ikäisenä nautin yksinolosta ja haaveilin yksiöstä suurkaupungissa. Päättelin, että minun täytyy olla introvertti.

Kymmenen vuoden ja viiden erilaisen soluasumisjärjestelyn jälkeen mieleni on muuttunut. Olen ehdottomasti ekstrovertti - persoona, joka hakeutuu ihmisseuraan ja saa uutta energiaa hyvistä keskusteluista.

Tilastokeskuksen vuoden 2018 tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia yksinasuvista koki yksinäisyyttä. Silti yliopistokaupunkeihin rakennetaan koko ajan lisää yksiöitä, koska sitä opiskelijat pyytävät. Helsingin opiskelija-asuntosäätiön teettämän kyselyn mukaan lähes puolet nuorista haluaa elää yksin.

Myönnän, että sana solu ei herätä houkutusta, mutta lääketieteen termeistä ei pidä hämääntyä. Kämppiselämä on lopulta paljon geenitutkimusta helpompaa.

Hyvällä tuurilla uudesta kämppiksestä tulee paras kaverisi. Voi käydä myös niin, että nukkuma-aikataulunne tai siisteyskäsityksenne eivät kohtaa (kokemusta on!). Silloin kannattaa laittaa kämppis vaihtoon, ja hakea solua samanhenkisen kaverin kanssa.

Hyvän ystävän kanssa asuminen vaatii sääntöjä ja avoimuutta, mutta kompromissien teko myös kasvattaa. Parhaimmassa tapauksessa arkesi tulee olemaan yhtä pitkää leffailtaa.

Matin tavoin nautin edelleen myös yksinolosta. Uskon, että avain soluasunnossa selviytymiseen on oma huone, jonka oven saa laittaa kiinni, kun siltä tuntuu.

Lopulta ihmisten kategorioiminen introverteiksi ja ekstroverteiksi on turhaa. Määritelmien esi-isän, psykologi C. G. Jungin mukaan yleisin persoonallisuustyyppi on ambivertti, sekoitus molempia ääripäitä.

Kirjoittaja on viestinnän opiskelija, joka huutaa kotiin tullessaan ”Honey, I’m home!”.