kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hä­ti­köi­dyt pää­tök­set häm­mäs­tyt­tä­vät

Ukrainan sodan takia ukrainalaiset tarvitsevat sivistyneen maailman tuen. Pakolaisvirta ulottuu Suomeen saakka. Suomen on huolehdittava osaltaan pakolaisista, myös tulijoiden terveydenhuollosta.

Viimeisen viikon aikana on tehty hätiköityjä päätöksiä. Pakolaisille ei tehdä asianmukaisia terveystarkastuksia maahan tullessa, vain osa tulijoista tulee vastaanottokeskusten kautta. Helsingin liikennelaitos sallii ilmaisen matkustamisen joukkoliikenteessä Ukrainan passilla, VR ilmaiset matkat kaukoliikenteessä. Lisäksi THL suunnittelee maskisuositusten höllentämistä.

Ukrainan väestöstä vain kolmasosa on saanut asianmukaiset koronarokotukset. Luotettavia koronavirustilastoja ei ole saatavalla. Ukrainassa on erittäin runsaasti monelle lääkkeelle vastustuskykyistä tuberkuloosia (MDR-TB). Viime lokakuussa on Ukrainassa todettu ensimmäinen poliotapaus Euroopassa viiteen vuoteen.

Vajaa kuukausi sitten olin Italiassa lomalla. Maahantulon edellytyksenä oli koronapassi ja perusteellinen selvitys majoituspaikasta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi