Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Kunnanjohtajat: Päivi Kontio joh­ta­maan Uts­jo­kea

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Häm­mäs­te­lyä oi­keus­val­tio Suo­mes­sa: Mitkä ovat met­sän­omis­ta­jan oi­keu­det?

Jo lähes parin vuoden ajan on käyty keskustelua siitä, mitkä ovat maan- ja poronomistajien oikeudet metsien hyötykäyttöön Inarin yhteismetsässä. Sen omistus jakautuu yli 1 600 osakkaalle ja vaikuttaa osaltaan heidän toimeentuloonsa.

Minilex.fi lakiasiain sivustolla kerrotaan: ”Omaisuuden suoja on turvattu perustuslailla. Jokaisella on oikeus käyttää omaisuuttaan haluamallaan tavalla ja muiden tulee kunnioittaa toisen omaisuutta. Ketään ei voida myöskään estää tai rajoittaa käyttämästä omaisuuttaan parhaaksi katsomallaan tavalla.”

Oikeusvaltio Suomessa on hämmästyttävää, että perusoikeus omaisuuteen ei näytä koskevan kaikkia. Luonnonsuojelujärjestöt, Greenpeace ensisijaisena toimijana, ovat saaneet kannattajikseen ryhmän paikallisia poronomistajia, jotka kuuluvat Hammastunturin paliskuntaan. Yhteisenä tavoitteenaan on estää metsien taloudellinen hyödyntäminen merkittävällä osalla yhteismetsän omistamaa aluetta. Näin siitäkin huolimatta, että metsien käsittely hoidettaisiin kestävän metsätalouden periaatteella, kuten jo pitkään on ollut käytäntö.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.