somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hal­li­tus va­rau­tuu ko­ro­na­lääk­kei­den han­kin­taan – Husille esi­te­tään val­ta­kun­nal­li­sen toi­mi­jan roolia

Lääkkeiden ei uskota ainakaan lähiaikoina päätyvän apteekkien hyllyille.

Kuvituskuva. Kuvassa ei ole koronalääkkeitä.
Kuvituskuva. Kuvassa ei ole koronalääkkeitä.
Kuva: maria seppälä

Hallitus varautuu erilaisten koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoitoon käytettävien lääkkeiden hankintaan. Tarkoituksena on, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Hus) olisi lääkkeiden hankinnassa valtakunnallinen toimija, joka hankkisi, varastoisi ja jakelisi lääkkeitä.

Hallituksen esityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valtuuttaisi Husin valtakunnallisen roolin ja sitoutuisi korvaamaan toiminnasta Husille aiheutuvat kustannukset enintään 20 miljoonan euron suuruisella valtionavustuksella.

– Husille myönnettäisiin enintään 20 miljoonaa euroa, josta 15 miljoonaa euroa ylittävä osa myönnettäisiin ehdollisena. 15 miljoonan euron ylittävä osuus olisi käytettävissä eduskunnan erillisellä päätöksellä, STM:n torstaisessa tiedotteessa kerrottiin.

Myyntilupia odotetaan

Odotuksena on, että koronan aiheuttaman taudin hoitoon tarkoitetuille lääkkeille myönnetään lähiaikoina myyntilupia, kertoo johtaja Tuula Helander STM:stä. Nyt tehdyn esityksen tarkoituksena on, että kunhan myyntilupia myönnetään, olisi Suomi heti valmis hankkimaan lääkkeitä.

– Suomi on valmis tekemään sekä kahdenvälisiä sopimuksia että menemään mukaan EU:n yhteishankintaan, Helander kertoi STT:lle.

Keskusteluja on käyty useiden lääkeyhtiöiden kanssa, eikä kiikarissa siis ole vain yhtä tiettyä lääkettä.

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi parhaillaan Pfizerin ja MSD:n koronalääkkeitä. Nämä ovat Helanderin mukaan muutama esimerkki keskusteluissa esillä olleista lääkkeistä.

Helanderin mukaan tiedossa on, että lääkkeitä ei tule olemaan mitenkään runsaasti tarjolla ainakaan alussa.

– Kun niukkuutta jaetaan, niin tarvitaan valtakunnallinen toimija.

"Ei mikään suuri ratkaisu"

Hus on Helanderin mukaan ollut jo keskusteluissa mukana ja ainakaan STM:n suuntaan ei ole tullut sellaista viestiä, ettei Hus olisi lähdössä mukaan sille kaavailtuun rooliin.

– Se on tietty rahoituksestakin kiinni. Rahoituksella pyritään varmistamaan, että resursseja tähän on.

Koronalääkkeiden toivotaan jatkossa helpottavan sairaaloiden kuormitusta. Apteekkien hyllyille Helander ei kuitenkaan usko lääkkeiden päätyvän ainakaan lähiaikoina.

– Ei ainakaan vielä näytä siltä, että näistä on tulossa särkylääkkeiden kaltaisia lääkkeitä, joita kansalaiset voivat vaan ottaa. Eli mikään suuri ratkaisu tähän tilanteeseen ne eivät ole, mutta toivotaan, että niistä saadaan lisätukea sairaaloille.