Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­löyö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hal­li­tus vää­ris­te­lee Suomen kieltä

Hallitus on lähtenyt vauhdilla ajamaan uudistuksia eli heikennyksiä työelämään. Yksi toimenpiteistä on työntekijän irtisanomisen helpottaminen. Kun nykyisin tarvitaan irtisanomiseen asiallinen ja painava syy, jatkossa riittäisi pelkästään asiallinen syy, mikä on käsitteenä epämääräinen. Muutos parantaisi hallituksen mukaan työllisyyttä ja sitä kautta maan taloutta. Millähän logiikalla?

Maalaisjärjellä ajatellen asian ymmärtää niin, että kun jotain asiaa helpotetaan, se on helpompi toteuttaa ja silloin sitä tehdään enemmän. Tässä tapauksessa irtisanotaan työntekijöitä. Oikeassa elämässä työntekijän irtisanominen lisää työttömyyttä, mutta hallituksen propagandistit pyrkivät kääntämään asian päälaelleen.

Samoin on laita työttömyysturvan suhteen. Hallitus on sitä mieltä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan asteittainen heikentäminen – porrastaminen – tai sovitellun päivärahan suojaosan poisto ”auttaa” ihmisen pääsemistä töihin ja osa-aikaista menemään kokoaikatöihin.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa ihminen on hakenut aktiivisesti töitä saaden yrityksiltä vastaukseksi vaikkapa viisi kertaa eioota. Huomenna hänen ansioturvansa heikkenee 20 prosenttia. Onko se luonut yhtään uutta työpaikkaa eioota tarjonneisiin yrityksiin? Muuttuuko osa-aikainen työpaikka kuin taikaiskusta kokoaikaiseksi, kun suojaosa poistuu? Tuskin. Vaikka miten Suomen kielen käsitteitä vääntelisi.

Kaikilla hallituksen kaavailemilla, työntekijöihin ja sosiaaliturvaan kohdistuvilla heikennyksillä ei todellisuudessa saada työllisyyttä, saati maan taloutta nousemaan. Vaikutukset voivat olla jopa heikentäviä, kun leikkausten vaikutukset kohdistuvat esimerkiksi kotimaiseen päivittäistavarakauppaan. Miksi samanlaista keppiä ei ole heristetty työnantajapuolelle tai hyvätuloisemmille kansalaisille?

On selvää, että ”Orpo-pojan valssi” EK:n säestyksellä ja Purran enkelikuorolla on lähtenyt niin pahasti nuotin vierestä ja riitasointuisena, että soitto on saatava seis. Tavallisella työssä käyvällä tai työttömällä kansalaisella ei ole mitään mieltä lähteä tuollaisen tanssin pyörteisiin.

PAU:n Rovaniemen osasto ry:n aktiiveja