Pääkirjoitus: Läm­pe­ne­mi­nen etenee kiih­ty­väl­lä vauh­dil­la ja se näkyy jo nyt Lapin tal­vis­sa

Yritykset: Tornion Park Hotel vaihtaa omis­ta­jaa

Rikosepäily: Kahden osa­kas­kun­nan rahat ka­to­si­vat Pel­ko­sen­nie­mel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Hal­li­tus ki­ris­tää tont­tien ve­ro­tus­ta sadalla mil­joo­nal­la – yhtä paljon kuin polt­to­ai­ne­ve­ro­tus kevenee

-
Kuva: Jussi Leinonen

Maksoin sen taas myöhässä. Kiinteistöveron nimittäin.

Liki viidentoista vuoden omakotitaloasumiseni aikana vero on noussut niin, että sen huomaa hajamielisemmässäkin kukkarossa.

Yhtenä vuonna veromanttaalini tuntui erityisen suurelta. Luin papereita tarkemmin ja huomasin maksavani kahdesta autotallista. Soitin verohallintoon ja ilmoitin, että pihalla on vain yksi talli ja sekin niin pieni, ettei auto mahdu suksiboksin kanssa sisälle.

Rakennusvuodesta päättelin, että verottajan papereihin oli ilmestynyt autotalliksi naamioitunut liiteri, jolle olimme hakeneet toimenpidelupaa.

Ylimääräistä autotallia suurempi yllätys oli kuitenkin se, että harvaseinäisestä halkohuoneestakin piti maksaa veroa. Tarkalleen sanottuna reilut kuusi euroa vuodessa. Lisään sen talomme lämmityskustannuksiin.

"Ylimääräistä autotallia suurempi yllätys oli kuitenkin se, että harvaseinäisestä halkohuoneestakin pitää maksaa veroa."

Kiinteistövero on kaikista kätevin vero, sillä sitä voi nostaa ilman suuria haittavaikutuksia. En ole vieläkään kuullut, että joku olisi myynyt talon pelkän kiinteistöveron vuoksi. Kaikkien kulujen summa toki jouduttaa usein päätöstä luopua vanhasta mummolasta tai käyttämättömästä kesämökistä.

Vouti tiesi pysyvän asuinpaikan verotuksellisen arvon jo vuosisatoja sitten: talonpoika on sidottu turpeeseen. Liikkuvan väestön verottamisessa sai olla varovainen, mutta talonpoikaa kesti kyllä verottaa, kunhan ei henkihieveriin näännyttänyt.

Nykyisessä hallitusohjelmassa kiinteistöveron varaan on laskettu paljon. Veroja aiotaan vähentää yli 800 miljoonalla eurolla. Eniten kevenee työn ja polttoaineen verotus. Vastineeksi hallitus kiristää omistamisen verotusta.

Lisää veroja kerätään reilut 700 miljoonaa euroa. Siitä yli sata miljoonaa saadaan nostamalla tonttien verotusta. Se on suunnilleen sama summa, minkä verran polttoainevero kevenee. Maksamme siis polttoaineesta vähemmän, mutta autopaikasta enemmän!

Hallituksen esitys tonttiveron muutoksesta tarkoittaa, että suurin osa Suomen kunnista joutuu nostamaan tonttien verotusta. Omaan tonttiini tämä ei vaikuta, koska Rovaniemellä verotus on jo nyt korkeampaa kuin mitä uusi minimivero olisi.

Tonttiveron kiristyksen maksavat tavalliset asukkaat. Yritysten osalta veronkorotuksen loppusumma on plus-miinus nolla, sillä elinkeinotoiminnan maksama kiinteistövero voidaan vähentää tuloverotuksessa.

Jos hallituksen ehdotus tonttiveron nostosta hyväksytään, lisämaksu koituu sille, joka omistaa tontin muutoshetkellä eli tämän vuoden lopussa. Valtiovarainministeriö ilmaisee asian näin: Kiinteistövero kapitalisoituu hintoihin alentaen kiinteistön arvoa omistajalla.

Mutta ei hätää, tilanteessa löytyy voittajakin. Kun veromuutos siirtyy hintoihin, uusi omistaja saa tontin entistä halvemmalla.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.