Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Hal­li­tus esittää "ro­ko­te­pak­koa" sote-työn­te­ki­jöil­le – jat­kos­sa alan töissä olisi oltava jokin suoja koronaa vastaan

Työnantajalla olisi velvollisuus huolehtia, ettei henkilöstö aiheuta hoidettaville koronatartuntavaaraa. Rokotuksen voisi välttää lääketieteellisestä syystä.

Helsinki

Hallitus esittää tartuntatautilakiin uutta pykälää, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöiltä voitaisiin vaatia koronavirusrokotetta.

Pykälän mukaan sote-työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei henkilöstö aiheuta hoidettaville koronavirustartuntavaaraa. Työnantaja voisi vain erityisestä syystä käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelyyn henkilöä, jolla ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan rokotusten tai sairastetun taudin kautta.

Rokotuksen voisi välttää lääketieteellisestä syystä. Tällöin hän voisi työskennellä aina enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun negatiivisen koronatestituloksen kanssa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että uutta pykälää käsitellään hänen tietojensa mukaan eduskunnassa todennäköisesti huomenna.

Säännös tulisi voimaan kuukauden siirtymäajalla, jotta sote-työnantajat pystyisivät järjestämään palvelut asianmukaisiksi ja rokottamaton henkilökunta voisi ottaa rokotteet. Säännös olisi voimassa väliaikaisesti ensi vuoden loppuun asti.

Koskee myös muita lähikontakteja, kuten siivoajia

STM:n mukaan tartuntatautilakiin esitettävä uusi pykälä ei koske pelkästään sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstöä. STM:n lakimies Mirka-Tuulia Kuoksan mukaan velvoite voi koskea myös muita tartuntariskin aiheuttavia lähikontakteja, esimerkiksi potilashuoneen siivoojaa.

Henkilöstön tulee esittää todistus koronarokotteista tai sairastetusta koronataudista. Työnantajalla olisi oikeus käsitellä työntekijöiden koronarokotussuojaa tai sairastettua koronatautia koskevia terveystietoja.

Jos työntekijällä ei ole täyttä rokotussarjaa, aiemmin sairastettua koronatautia tai negatiivista koronatestitulosta, olisi työnantajan tarjottava muuta työsopimuksen mukaista tai muuta sopivaa työtä. Jos sopivaa työtä ei ole tarjolla tai työntekijä ei suostu vastaanottamaan sitä, työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvollisuutta työnteon estymisen ajalta, ellei toisin ole sovittu.