Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hal­li­tuk­sen kaa­tu­mi­nen ei ollut pois­sul­jet­tua, jos Junnila olisi jou­tu­nut eroa­maan, sanoo Hen­riks­son – ää­nes­tys oli puo­lueel­le yk­sit­täis­ta­paus

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo Ilta-Sanomille, että hallituksessa on avohaava. Hallitus keskustelee pelisäännöistä ja toimintaperiaatteista ensi viikolla.

Helsinki
– Minulle tuli yllätyksenä, että näitä (äärioikeisto)kytköksiä on kuitenkin ollut näin paljon. Ei minulla ollut tietoa, kun hallitus nimitettiin, Henriksson sanoi.
– Minulle tuli yllätyksenä, että näitä (äärioikeisto)kytköksiä on kuitenkin ollut näin paljon. Ei minulla ollut tietoa, kun hallitus nimitettiin, Henriksson sanoi.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Hallituksen kaatuminen ei ollut poissuljettua, mikäli elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) olisi joutunut eroamaan eilisen luottamusäänestyksen seurauksena, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Eilen ainakin Helsingin Sanomat kertoi omien lähteidensä pohjalta, että perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli uhannut hallituksen kaatamisella, jos Junnila ei olisi saanut eduskunnan luottamusta. Henriksson vastasi asiaa koskeviin kysymyksiin Suomi Areena -tapahtumassa Porissa.

– Ymmärsin tilanteen niin, ettei se ollut poissuljettua, mutta se oli asia, johon olisi pitänyt ottaa kantaa, jos tässä äänestyksessä olisi käynyt toisin, Henriksson sanoi toimittajille.

Eduskunta äänesti äärioikeistoyhteyksistä syytetyn Junnilan luottamuksesta. Junnila sai eduskunnan luottamuksen äänin 95–86, vaikka kukaan RKP:n kansanedustaja ei antanut hänelle tukeaan. Seitsemän edustajaa, mukaan lukien puolueen kaikki ministerit, äänestivät epäluottamuksen puolesta.

Purra ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) osallistuivat äänestystä edeltäneeseen RKP:n ylimääräiseen ryhmäkokoukseen.

Kaikkea ei tiedetty ennalta

Opetusministerinä toimivan Henrikssonin mukaan RKP katsoo Junnila-äänestystä yksittäistapauksena.

– Tämähän ei ollut mikään lainsäädäntöhanke, tämä ei ollut mikään talouspoliittinen asia, tämä ei ollut sillä tavalla normaalia hallitusohjelman läpiviemistä vaan kyse oli aivan erilaisesta asiasta. Sen takia katson, että myös reagointimme tähän asiaan oli ymmärrettävä, jos haluaa ymmärtää, hän sanoi.

Henriksson vastasi myös kysymykseen siitä, miten hallitusyhteistyö on mahdollista, jos RKP:llä ei ole luottamusta yhteen hallituksen ministereistä.

– Eduskunta antoi Junnilalle luottamuksensa, ja RKP hallituspuolueena noudattaa tietenkin eduskunnan tahtoa.

Henriksson sanoi, ettei hänellä ollut kaikkea sitä tietoa, mitä Junnilasta nyt on, kun hallitusta nimitettiin.

– Minulle tuli yllätyksenä, että näitä (äärioikeisto)kytköksiä on kuitenkin ollut näin paljon. Ei minulla ollut tietoa, kun hallitus nimitettiin, hän sanoi.

Purra IS:lle: Avohaava

Tuore valtiovarainministeri Purra luonnehti hallituksen tilannetta avohaavaksi Junnilaa koskevan luottamusäänestyksen jälkeen. Purra sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että asiaa tullaan käsittelemään hallituksessa ensi viikolla. Purra sanoi olevan selvää, että näin ei voi jatkua.

Purran mukaan on hyvin poikkeuksellista, että hallituspuolueessa äänestetään epäluottamusta hallituksen ministerille.

Purra huomioi Ilta-Sanomille myös sen, että yksi RKP:n edustaja äänesti koko hallituksen luottamusta käsitellessä tyhjää.

– Näitä asioita tullaan käsittelemään lähipäivinä. Näin töyssyisesti ei voi jatkaa. Mikäli hallituksessa on näin paljon ristivetoa, niin tietenkään asioiden edistäminen, joissa on mukana kaikille puolueille vaikeita asioita, ei ole mahdollista, Purra sanoo lehdelle.

Myös STT pyysi torstaina Purran haastattelua, mutta valtiovarainministeriöstä kerrottiin, ettei hän ole tavoitettavissa. STT ei tavoittanut Purraa myöskään keskiviikkona.

Pelisääntökeskustelu ensi viikolla

Pääministeri Orpo kertoi keskiviikkona luottamusäänestysten jälkeen, että hallitus oli pitämässä joka tapauksessa ensi viikolla yhteisen kokoontumisen, jossa keskustellaan esimerkiksi yhteisistä pelisäännöistä ja toimintaperiaatteista.

Orpo lähti keskiviikkona Brysseliin, jossa hän osallistuu EU:n huippukokoukseen.

Henriksson sanoo, ettei ole keskustellut asiasta Purran kanssa.

– Tilanne on pääministerin käsissä. Hänen pitää johtaa tätä prosessia nyt.