Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hallin laa­jem­pi vaih­to­eh­to saa kan­na­tus­ta – Val­tuus­to kä­sit­te­lee hal­li­rat­kai­sua jou­lu­kuus­sa

Monitoimihallin julkisivuluonnos Kemin keilahallin käyttäjämäärät ehtivät ennen koronaa nousta 30 prosentilla aiempaan nähden.
Monitoimihallin julkisivuluonnos
Monitoimihallin julkisivuluonnos
Kuva: Arkkitehdit M3 Oy

Kemissä ainakin keilaajat  ja tennispelaajat ovat odottavalla kannalla, kun valtuusto tekee päätöksen, minkälainen uudesta uimahallin yhteyteen tulevasta monitoimihallista loppujen lopuksi tulee. Valtuusto saa puntaroitavakseen kaksi eri vaihtoehtoa. Suurin ero kahdesta vaihtoehdosta koskee keilaajia ja tenniksenpelaajia. Suppeammassa mallissa ei ole keilaratoja eikä tenniskenttää. Laajempaan monitoimihalliin tulisi 12-ratainen keilahalli sekä karvapallon lyöjille oma kenttä.

Kemin kaupunginhallitus on tehnyt  marraskuussa päätöksen, että liikuntahallihankkeen jatkoa valmistellaan vaihtoehdon pohjalta, joka sisältää kilpailutoiminnan mahdollistavan liikuntatilan sekä yhden tenniskentän ja 12 keilarataa sekä muita pienempiä tiloja.

– Lähtökohtana on se, että Bilteman tulon myötä väistyville tiloille löytyy vastaavat suorituspaikat, Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Tiitinen sanoo.

Jos valtuusto päätyy supistettuun vaihtoehtoon, niin keilaajille ja tennispelaajille pitäisi rakentaa tilat muualle.

– Se olisi mielestäni huono vaihtoehto. Siinä menettäisimme synenergiaedun, joka tulee liikuntapaikkojen sijoittamisesta lähekkäin oppilaitosten läheisyyteen. Keila- ja tennishallin eriyttämisestä monitoimihallista pitäisi olla iso kustannusvaikutus, jotta sellaisiin ratkaisuun kannattaisi päätyä, Tiitinen sanoo.

Suppeamman 3240 kerrosneliömetrin hallin kustannusarvio pyörii kahdeksan miljoonan euron tienoilla, laajempi noin 5670 kerrosneliömetrin halli maksaisi noin 12-14 miljoonaa euroa.

– Valtuusto päättää myös siitä, rakentaako kaupunki itse monitoimihallin vai tekeekö mahdollisen leasing- tai vuokrasopimuksen yksityisen hallirakentajan kanssa.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmässä on keskusteltu tulevasta halliratkaisusta.

– Minulla itselläni on vain yksi ääni, mutta tuntuisi melkoisen omituiselta, jos Kemi ei rakentaisi korvaavia  tiloja, jotka puretaan Tervahallista sekä Keila- ja tennishallista. Uskoakseni koko valtuusto on sitä mieltä, että liikunnan harrastajille pitää olla toimivat tilat.

Tervahallilla liikuntaa ja urheilua harrastavien ryhmien lajikirjo on laaja. Alkuillan ajat ovat kysyttyjä eikä niitä kaikille.

– Olemme parasta aikaa päivittämässä kriteeristöä, miten harjoitusajat jatkossa jaetaan. Kannattaa muistaa, että meillä on käytössä myös muitakin liikuntapaikkoja kuin rakennettava monitoimihalli. Koko liikuntapaikkaverkosto tulee tarkastelun alle. Lähtökohta on se, että tilat suhteutetaan lajin vaatimiin tarpeisiin. Ei tunnu kovin viisaalta ratkaisulta, jos koululaisille olisi tarjolla illan myöhäisimpiä vuoroja.

Pekka Tiitinen pitää monitoimihallin investointia yhtenä kaupungin tärkeimmistä tulevista investoinneista.

– Haluamme edistää liikkumista ja sitä kautta ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, Pekka Tiitinen kertoo.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Hanhisuanto pitää monitoimihallin rakentamista laajemman suunnitelman mukaan ykkösvaihtoehtona. Asiasta on keskusteltu ryhmässä jo aiemmin.

– Jos halliin halutaan samat toiminnot mitä on ollut Tervahallilla sekä keila- ja tennishallilla, niin kustannusarvio on 13-14 miljoonan välillä. Yhtenä vahvana vaihtoehtona on noussut esiin, että kaupunki ei itse rakentaisi hallia vaan tekisi rakennuttajan kanssa leasing-sopimuksen, joka on myös rakennusaikataulullisesti parempi vaihtoehto, Hanhisuanto sanoo.

Vasemmistoliitossa on kiinnitetty huomiota Kemin liikuntapaikkatilanteeseen.

– Se on heikolla mallilla. Uuden monitoimihallin lisäksi meillä pitäisi olla käytössä enemmän liikuntatiloja. Haluaisin nähdä esimerkiksi Sauvotalon liikuntasalin nuorten käytössä, Kari Hanhisuanto miettii.

Uuden monitoimihallin, mitä voisi muokata tarpeen mukaan musiikkitilaksikin, rakentamisaikataulu pyritään viemään läpi niin, että liikunnanharrastajille ei tulisi  taukoa tilojen vuoksi. Jos jonkinlainen pieni katkos tulee, niin keilaajien ja tenniksen pelaajien toiveena on, että mahdollinen pelitauko tapahtuisi kesällä. Nykyinen keila- ja tennishalli on muutenkin kesäisin suljettu.

Päättäjät ja virkamiehet ovat saaneet eri lajiryhmien edustajilta kirjelmiä, jotka liittyvät tulevaan monitoimihalliin. Marraskuussa pidettyyn käyttäjäkyselyynkin tuli 232 vastausta.

Myös Karihaaran Verkkopalloseura lähetti postia Kemille, joka koski uuden monitoimihallin suunnitelmia. Suppeampi vaihtoehto ei tule kyseeseen.

– Sehän olisi kuolinisku koko lajille. Ei se olisi mitenkään linjassa sen kanssa, että meillä on nyt toimivat kentät tennishallilla, KVS:n puheenjohtaja Mikael Henriksson kertoo

Seuran mielestä piirustuksissa oleva yksi tenniskenttä olisi riittävä lähtökohta, mutta sen pitäisi toimia nimensä mukaan vain tenniskenttänä.

– Pienillä muutoksilla tenniskentän viereen voitaisiin sijoittaa myös toinen tenniskenttä, johon voitaisiin tennisrajojen lisäksi piirtää kaikkien muidenkin sisäpelikenttien rajat. Näin on tehty vanhassa hallissakin. Esimerkiksi junioritenniskoulujen ja kilpailutapahtumien pitäminen kahdella vierekkäin olevalla tenniskentällä olisi luontevaa, Henriksson muistuttaa.

Kemin keila- ja tennishallin liikevaihdosta noin kolmannes tulee tennis- ja sulkapallopelaajien pelimaksuista. Arviolta noin 90 prosenttia siitä on yksityisten maksamia pelimaksuja. Keilaajien maksamat pelimaksut nousevat isommiksi.

Tenniskentän nykyinen varausaste nousee yli 90 prosentin. Joitain irtotunteja voi olla saatavilla. Tennistä käyvät pelaamassa niin nuoret kuin varttuneemmatkin pelaajat. Esimerkiksi 90 vuotta täyttävä Ahti Matinlassi  käy viikoittain ylläpitämässä kuntoaan tenniksen parissa.

Uuden hallin valmistumisajankohdaksi on kaavailtu ensi vuoden loppua. Kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen  piti Lapin Kansan haastattelussa aikataulua epärealistisena. Immonen arvelee, että uusi halli olisi käytössä kesällä 2024. Aikataulu ei ole ongelma, jos Tervahalli sekä keila- ja tennishalli ovat käytössä. Eri asia on, minkälaisen kannan Biltema ottaa rakennusaikatauluihin.

Uusi rakennus, vanha tekniikka
Jouni Valikainen

Keilailun SM-kisojen järjestäminen vaatii 12-rataisen hallin. Laajemmassa monitoimihallin suunnitelmassa on mukana juuri tämä 12-ratainen keilahalli.

Vaikka puhutaan uudesta monitoimihallista, niin keilaajien kohdalla kaikki ei tule olemaan uutta. Laminaattiradat ja muu keilailun vaatima tekniikka laskimineen tuodaan vanhalta hallilta uuteen paikkaan.

– Nykyisen hallin laminaattiradat ovat olleet käytössä yksitoista vuotta. Vuonna 2017 saimme hallille uudet keilakoneistot. Ne ovat toimineet ilman häiriöitä. Viikossa voi sattua vain muutama katkos. Nekin johtuvat siitä, että keila on mennyt esimerkiksi poikittain koneistoon, ja vika voidaan hetkessä korjata, Kemin keila- ja tennishallin toimitusjohtaja Petri Tarkiainen kertoo.

Laskennallinen käyttöikä keilailun vaatimalle tekniikalle ja radoille on kolmekymmentä vuotta.

Kyse on myös rahasta. Tarkiainen on laskenut, että puhtaalle betonipohjalle rakennettavan yhden radan kustannus on noin 40 000–45 000 euroa. Itse siirtourakka ja laitteiden asennus vie aikaa noin kaksi kuukautta.