Tie poikki: Lii­ken­ne pääsee kul­ke­maan yhdeltä kais­tal­ta So­dan­ky­län Tor­vi­ses­sa ne­los­tiel­lä rekan nos­to­töi­den vuoksi

pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Hah­ti­saa­ren­ka­dun Nesteen ovet menevät kiinni – Kemi ha­luai­si, että kau­pun­gis­sa olisi jat­kos­sa­kin pal­ve­le­va huol­to­ase­ma

Tapani Blomster käy Nesteellä parikin kertaa päivässä kahvittelemassa ja vaihtamassa kuulumisia tutun kaveriporukan kanssa.
Tapani Blomster käy Nesteellä parikin kertaa päivässä kahvittelemassa ja vaihtamassa kuulumisia tutun kaveriporukan kanssa.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Hahtisaarenkadulla pitkään tankkaajia palvellut Nesteen huoltoaseman ovet suljetaan kesäkuun lopussa. Huoltamon neljä työntekijää on irtisanottu. Nykyinen yrittäjä Juha Kuusimaa keskittyy jatkossa Keminmaan Tupasvillan toiminnan pyörittämiseen.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen on pahoillaan, jos joillekin kuntalaisille on syntynyt käsitys, että Kemin kaupungilla olisi jotain tekemistä Neste Hahtisaaren toiminnan mahdollisen lakkauttamisen kanssa. Sosiaalisessa mediassa on ollut kirjoituksia Kemin harjoittamasta liian lyhytaikaisesta tontinvuokrauspolitiikasta.

– Minulla on käsissäni dokumentti, mistä käy ilmi, että Neste on itse halunnut tehdä määräaikaisen vuokrasopimuksen Hahtisaaren tontista. Kaupungin tahtotila on säilyttää kaupungissa polttoainejakelun palveluasema, missä paikalliset ja matkailijat voivat tankkaamisen lisäksi käydä juomassa esimerkiksi kahvit. Uutta kylmäasemaa emme halua keskustan alueelle, Ruotsalainen sanoo.

Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen vahvistaa Ruotsalaisen tiedon vuokrauksesta.

– Neste ei ole hakenut vuokraukselle viime vuosina pidempiä jatkoaikoja. Kartoitamme parhaillaan uusia sijainteja Kemin keskustan alueella. Kartoitustyö on vielä kesken ja vaihtoehdoista keskustellaan myös kaupungin kanssa, Taskinen kertoo sähköpostitse.

Nesteen nykyinen sopimus on päättynyt vuodenvaihteessa 2020.

– Maanvuokrasopimuksen jatkosta sovitaan kaupungin kanssa riippuen korvaavien sijaintien toteutumisesta. Otamme huomioon paikallisen kysynnän uutta sijaintia ja sen palveluja/konseptia suunniteltaessa, Katri Taskinen kertoo.

Simolainen Heli Westerdahl tankkasi autonsa Valtakadulla Teboilin kylmäasemalla. Teboil oli aiemmin paikallisten suosima kahvittelupaikka.
Simolainen Heli Westerdahl tankkasi autonsa Valtakadulla Teboilin kylmäasemalla. Teboil oli aiemmin paikallisten suosima kahvittelupaikka.
Kuva: Jouni Valikainen

Vaihtoehto Eteläntiellä

Jos Neste ei löydä Hahtisaaren asemalle uutta yrittäjää, niin Kemin keskustassa ei ole yhtään polttoainejakelun palveluasemaa. Nesteelle jää Kemiin Lapintuulen palveluasema. Veitsiluodontiellä sijaitseva asema on avoinna ympäri vuorokauden.

– Päiväkodin myötä myös alueen liikennejärjestelyt muuttuvat. Päiväkodin ja Teboilin kohdalle tehdään liikenneympyrä, jolloin tankkauspisteelle meno helpottuu huomattavasti. Myös Eteläntien liikennevirta tulee päiväkodin avaamisen jälkeen kasvamaan. Ja pitäähän Kemin keskustasta löytyä kavereille mukava praataamispaikka, Ruotsalainen sanoo.

Matti Ruotsalainen toivoo, että Eteläntien Teboil heräisi uudelleen henkiin palveluasemana. Tällä hetkellä tontilla on tankkausautomaatti. Teboilin asema sijaitsee rakenteilla olevaa uutta päiväkotia vastapäätä.

Rakennukset
Pajarinrannan koulu puretaan
Jouni Valikainen

Rakennettavan päiväkodin vieressä oleva entinen yhteiskoulu puretaan. Se on ollut aiemmin suojelukohde. Purkuajankohta on vielä auki.

– Valtuustolta pyydetään seuraavaksi määräraha purkamiseen. Jos asiat etenevät suunnitelmien mukaan, niin Pajarinrannan koulu on purettu ennen kuin uusi päiväkoti avataan. Emme halua jättää lasten päiväkodin toimintaympäristöön riskitekijää, kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen viittaa rakennuksen huonoon kuntoon.

Päiväkoti luovutetaan aikataulun mukaisesti lasten ja hoitajien käyttöön lokakuussa.

Purettavan koulun tilalle mahdollisesta tulevasta uudesta rakennuksesta ei ole tehty vielä päätöksiä. Kaupunginjohtajalla on omia visioita tulevan tontin käyttötarkoituksesta.

– Yhtenä vaihtoehtona tulee mieleen palveluasuntojen rakentaminen hyvälle tontille lähelle keskustaa. Tulevan päiväkodin vieressä sijaitsee isohko puistoalue, missä voisi järjestää erilaisia lapsille ja ikäihmisille sopivia tapahtumia, Matti Ruotsalainen mietiskelee.