kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Haa­vis­ton kam­pan­jas­ta tuli odo­tet­tua kal­liim­pi – Stubbin kam­pan­ja­kas­san kilinä kiritti va­rain­ke­ruu­ta

Sauli Niinistön kampanjoiden mukaan tehdyt laskelmat osoittautuvat liian vaatimattomiksi, arvioi Pekka Haaviston kampanjapäällikkö.

Pekka Haavisto puolisonsa Antonio Floresin kanssa sen jälkeen, kun ennakkoäänet julkistettiin sunnuntaina.
Pekka Haavisto puolisonsa Antonio Floresin kanssa sen jälkeen, kun ennakkoäänet julkistettiin sunnuntaina.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hurja panostus Alexander Stubbin kampanjaan kiritti Pekka Haaviston kampanjan liki puoli miljoonaa euroa ennakoitua kalliimmaksi, arvioi Haaviston kampanjapäällikkö Ville Hulkkonen STT:lle.

Vihreiden tukeman valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haaviston vaalikampanjaa varten oli sunnuntai-iltana kerätty rahaa jo lähes 1,9 miljoonaa euroa. Kampanjapäällikkö Hulkkonen kertoo, että alkuperäinen arvio kahden kierroksen kampanjan budjetiksi oli noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Me julkaisimme syksyllä varainhankinnan tavoitteen. Se oli voittoon tähtäävä budjettitavoite. Arvioimme, että 1,5 miljoonaa kahdelle kierrokselle on vähän enemmän kuin mitä Sauli Niinistö on käyttänyt kahteen edelliseen vaaliin, Hulkkonen sanoi.

Haavisto sanoi ensimmäisen kierroksen jälkeen, että vaalibudjetti on nyt kulutettu ja tarvitaan lisää lahjoituksia. Kampanja keräsikin kahdessa viikossa noin 900 000 euroa uusia lahjoituksia. Se oli kuitenkin selvästi vähemmän kuin kokoomuksen ehdokkaan Alexander Stubbin 2,5 miljoonan euron vaalibudjetti.

Sydänten vaali

Hulkkonen sanoi Haaviston vaalivalvojaisissa Helsingissä, että kampanjasta jäi ylipäänsä erittäin hyvä fiilis. Homma alkoi kesäkuussa 2023 kampanjakorttien keräämisellä.

– Voi sanoa, että valtakunnallinen ja aika intensiivinen kampanjointi on ollut käynnissä pitkään. Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet valtavan hienoja. Kaikki tilaisuudet ovat olleet täynnä, Hulkkonen sanoi.

– Ehdokas on kiertänyt ahkerasti, onkohan tässä tullut 200 paikkakuntaa syksyn ja talven aikana.

Haaviston kampanjapäällikkö katsoo, että vuoden 2024 presidentinvaaleissa ratkaisi lopulta persoona. Erot ehdokkaiden saavutuksissa ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjassa olivat lopulta niin pienet.

– Ihmiset sitä tosi monipuolisesti arvioivat, onko näillä sydän paikallaan.

Vaalivalvojaisissaan Haavisto kiitti liki täyttä Korjaamoa ennen ennakkoäänten tulosten julkistusta ja lähetti myös tsemppiviestit kanssakilpailijansa Stubbin valvojaisiin.