Haa­vis­to: Suo­ma­lai­sil­la or­po­lap­sil­la ei ole hätää, ovat vielä kur­di­vi­ran­omais­ten hal­lus­sa

Helsinki
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan al-Holin leirillä olevien suomalaislasten terveystilanteessa on ollut ongelmia.
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan al-Holin leirillä olevien suomalaislasten terveystilanteessa on ollut ongelmia.
Kuva: Mauri Ratilainen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnin jälkeen toimittajille, että Suomeen al-Holin leiriltä palautettavat kaksi orpolasta ovat kurdiviranomaisten hallussa ja että heillä ei ole hätää.

Tämä on Haaviston mukaan tärkeä tieto, jota ei voitu vielä keskiviikkona vahvistaa.

Haavisto sanoi, ettei kurdiviranomaisten suunnitelmista aina ole voinut tietää. Nyt on onnistuttu saamaan toimiva yhteys kurdihallintoon, jota hän on eritysedustajansa avulla pyrkinyt rakentamaan.

– Silloin kun kaksi orpolasta on tilanteessa, jossa he ovat erotettuna siitä perheestä, joka heitä huoltaa, totta kai meidän täytyy Suomena nopeasti reagoida.

Haavisto toisti tiedotuslinjana olevan se, että vasta kun lapset ovat suomalaisen viranomaisen hallussa ja turvassa, asiasta kerrotaan lisää.

– Silloin esille tulevat myös terveyskysymykset, millaista apua tarvitaan ja kestävätkö lapset siirron ja lennon. Siellä on ollut myös lasten terveystilanteiden kanssa ongelmia.

Haaviston mukaan suomalaiset viranomaiset osaavat arvioida, milloin lapset voidaan siirtää Suomeen.

Haavisto ei voinut ottaa kantaa, ovatko nyt Suomeen palautettavat kaksi orpolasta ainoat suomalalaiset orpolapset leirillä.

– Lasten perhesuhteet ovat osa selvitystä, jota teemme leiriä hallinnoivan kurdiviranomaisen kanssa. Kaikista lapsista pyritään saamaan asianmukaiset tiedot ja selvittämään, että he ovat Suomen kansalaisia, Haavisto sanoi.

Valtioneuvosto teki torstaina yleisistunnossa periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Hallitus oli hyväksynyt saman linjauksen jo maanantaina.

"Luotan perustuslakivaliokuntaan"

Haavisto kommentoi myös sitä, että kymmenen kansanedustajaa on tehnyt perustuslakivaliokunnalle muistutuksen, jossa halutaan selvittää hänen toimiensa lainmukaisuus al-Holin suomalaisten kotiutuksessa.

– On tärkeää, että perustuslakivaliokunta tekee työtä. Eduskunnassa on nämä määrätyt prosessit. Kun ne käynnistetään, niin luotan täysin, että perustuslakivaliokunta tutkii asianmukaisesti nämä kysymykset.