Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Haa­vis­to ollut va­sem­mis­tol­le tappion tae

Alexander Stubb on valittu presidentiksi Sauli Niinistön jälkeen. Näin kokoomus on voittanut jo kolmet presidentinvaalit peräjälkeen.

Niinistön voitto kaksissa viime vaaleissa oli melko odotettu, mutta nyt tilanne oli avoin. Siksi on kummallista katsoa, kuinka ennen kaikkea vasemmistolaiset ovat hukanneet jo kolmet vaalit peräjälkeen.

Sdp:n ja vasemmistoliiton äänestäjät äänestivät ”taktisesti” Pekka Haavistoa ensimmäisellä kierroksella. Tällä tuloksella on pitempi historia, vasemmistolaiset äänestäjät ovat aivan ilmeisesti ilmoittaneet äänestävänsä Haavistoa jo vuosia sitten tehdyissä kyselyissä. On siis syntynyt ennakko-odotus, joka on toteuttanut itsensä.

Sdp tai vasemmistoliitto eivät ole tehneet juuri mitään tämän ilmiön katkaisemiseksi – vähintään sdp:n olisi pitänyt lanseerata oma ehdokkaansa vuosi ennen vaaleja vasemmiston pääehdokkaaksi. Siihen suurimmalla oppositiopuolueella olisi voimia ja organisaatiokin. Näin ei ole tehty, ja tuloksena kokoomuslaisia presidenttejä.

Tilaisuuden hukkasi myös keskusta Rehnillään.

Tilaisuuden hukkasi myös keskusta Rehnillään. 20 prosentista puoleen pudonneelle puolueelle presidentinvaalien pitäisi olla ensisijaisesti paikka profiloitua ja ohjata keskustelua puolueen vahvoille alueille.

Keskustalaiset ovat itsekin tienneet, että Rehnillä ei profiloiduta mitenkään – miehestä ei tule mieleen kerrassaan mitään, joillekin ehkä EU-byrokratia. Siihen ei kannata profiloitua. Keskustan presidenttiehdokas varmistui, samoin kuin Haaviston asema aivan liian aikaisin gallupeissa, joihin ei kannattaisi ripustautua.

Presidentinvaaleissa puolueensa profiloimisesta meillä on 2000-luvulla kaksi mestarinäytettä. Soini nosti puolueensa puolueeksi muiden joukkoon 2006 ja Paavo Väyrynen pelasti keskustan kuilun reunalta 2012.

Ylen gallupin mukaan keskustalle ei jäänyt Rehnin 15 prosentin kannatuksesta mitään käteen, vaan puolueen kannatus oli edelleen 10 ja rapiat.

Akseli Erkkilä