
Glasgow'n ilmastokokouksen päätöslauselmaluonnos kehottaa kiihdyttämään luopumista tehottomista fossiilisten polttoaineiden tuista ja sellaisesta hiilivoimasta, jossa ei käytetä teknologiaa päästöjen osittaiseen hillitsemiseen.
YK:n ilmastohuippukokouksen loppulauselman luonnos julkistettiin lauantaina. Neuvotteluja päätöslauselman hyväksymiseksi jatketaan.
Kokouksen oli tarkoitus päättyä jo perjantaina, mutta päätöslauselmasta ei päästy sopuun, ja neuvottelut jatkuivat Glasgow'ssa läpi yön.
Lauselmaluonnokseen ei saatu tarkkoja sitoumuksia ilmastorahoituksesta kehittyville maille. Tekstissä mainitaan kiireellinen tarve lisätä tukea köyhille maille, mutta ei erityisrahoitusta ilmaston tähänastisen lämpiämisen aiheuttamille kuluille ja tappioille.
Tämä oli ollut köyhempien maiden keskeinen vaatimus, koska niiden mukaan ilmastonmuutos on enimmäkseen rikkaiden maiden aiheuttamaa, joten kulujen kompensointi olisi oikeudenmukaista. Ilmastonmuutos aiheuttaa köyhille maille tuhoja esimerkiksi merenpinnan nousun ja myrskyjen kautta.
Ilmastorahoitusta on luonnoksen mukaan tarkastella korkean tason tapaamisissa joka toinen vuosi, alkaen ensi vuodesta.
Ilmastojärjestö ICCCAD:n johtaja Saleemul Huq syytti kokousta isännöivää Britanniaa siitä, että se oli yön aikana taipunut painostuksen edessä luopumaan täsmällisestä rahoitusvaatimuksesta.
– Britannian sanat haavoittuville maille ovat osoittautuneet täysin epäluotettaviksi, Huq sanoi.
Myös hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam totesi, että nyt pöydällä oleva ehdotus ei ole tarpeeksi hyvä.
Ilmastorahoitus on ollut vaikea pala esimerkiksi Yhdysvalloille, joka pelkää rahahanojen köyhiin maihin jäävän auki pysyvästi.
Fossiiliset polttoaineet pysyivät tekstissä paineesta huolimatta
Päätöslauselmaluonnos ei eroa suuresti perjantaina julkaistusta luonnoksesta. Päätöslauselma olisi siinä mielessä historiallinen, että fossiiliset polttoaineet ja kivihiili mainittaisiin ensimmäistä kertaa nimeltä linjauksessa. Niitä ei mainittu esimerkiksi vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa.
BBC:n mukaan fossiilisten polttoaineiden maininnan pysymistä luonnostekstissä on pidetty jopa hieman yllättävänä.
Kokousdelegaattien mukaan suuret päästöjen aiheuttajat kuten Kiina, Saudi-Arabia ja Venäjä, olivat yrittäneet poistaa tekstistä maininnan saastuttavista polttoaineista.
Tekstin muotoilua on viikon mittaan hieman lievennetty aiemmin viikolla julkaistusta luonnoksesta. Puhuminen "tehottomista" fossiilisten polttoaineiden tuista jättää valtioille tulkinnanvaraa siinä, ovatko niiden tuet tehottomia.
1,5 asteen lämpeneminen yhä mahdollisuuksien rajoissa
Päätöslauselmaluonnos myös muun muassa peräänkuuluttaa maita ilmoittamaan jo ensi vuoden loppuun mennessä nykyistä kunnianhimoisemmat tavoitteet päästöjen leikkaamisesta.
Brittihallitusta ilmastoasioissa neuvovan ilmastonmuutoskomitea CCC:n johtaja Chris Stark sanoi BBC:lle olevansa varovaisen optimistinen neuvottelutuloksesta.
– Minulla on aika hyvä tunne siitä, miten tämä on saatu kasaan. Maininnat fossiilisten polttoaineiden rahoituksesta ja hiilestä luopumisesta ovat edelleen siellä, Stark sanoi.
– Seuraavien 12 kuukauden aikana on nähtävä vahvempia sitoumuksia vuodelle 2030. Jos niin käy, on vielä olemassa polku alle kahden asteen lämpenemiseen, ja ehkä jopa 1,5 asteessa pysymiseen juuri ja juuri.
COP26-huippukokous on kestänyt Britannian Glasgow'ssa runsaat kaksi viikkoa.