Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Glas­gow'n il­mas­to­ko­kouk­sen en­sim­mäi­nen mer­kit­tä­vä so­pi­mus: maail­man joh­ta­jat lu­paa­vat lo­pet­taa metsien hä­vit­tä­mi­sen vuoteen 2030 men­nes­sä

Suomi ilmoittaa tuestaan useille ilmastoaloitteille tänään Glasgow'ssa.

Skotlannin Glasgow'ssa käynnissä olevassa, historiallisessa COP26-ilmastokokouksessa on päästy sopuun metsäkadon ja metsien hävittämisen lopettamisesta. Joukko valtioiden johtoa allekirjoittaa tänään sopimuksen, jossa luvataan lopettaa metsien hävittäminen vuoteen 2030 mennessä. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ilmastokokousta isännöivän Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan päätös on keskeinen, jotta yhteiseksi tavoitteeksi asetettu lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen saavutettaisiin.

– Näiden ennennäkemättömien lupauksien avulla meillä on mahdollisuus päättää ihmiskunnan pitkä historia luonnon valloittajana ja ryhtyä sen sijaan luonnon hoitajiksi, kommentoi Johnson päätöstä.

Samankaltaisia päätöksiä tehtiin kuitenkin jo New Yorkin ilmastokokouksessa 2014. Tuolloin tavoitteeksi asetettiin metsien hävittämisen puolittaminen vuoteen 2020 mennessä ja lopettaminen niin ikään vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastojärjestö Greenpeace on kritisoinut päätöstä, koska järjestön mukaan se antaa hyväksynnän metsien hävittämiselle vielä yhden vuosikymmenen ajaksi.

WWF:n metsä- ja kehitysyhteistyöasiantuntija Maija Kaukonen pitää julistusta tärkeänä.

– Metsäjulistus on äärimmäisen tärkeä. Nyt on pidettävä huolta, etteivät sen tavoitteet jää vain sanahelinäksi. Valtioilta tarvitaan pikaisia toimia ja luvatun rahoituksen tehokasta ohjaamista tavoitteiden saavuttamiseksi. Aika on käymässä vähiin niin ilmaston kuin metsien osalta.

Mukana allekirjoittamassa myös Venäjä ja Brasilia

Yli sata maata tulee allekirjoittamaan sopimuksen. BBC:n mukaan maiden alueilla sijaitsee noin 85 prosenttia maapallon metsistä.

Sopimusta on allekirjoittamassa myös Brasilia, jossa on suurilla alueilla kaadettu Amazonin sademetsää. Myös laittomista liikahakkuista kritisoitu Venäjä on allekirjoittamassa sopimusta.

Sopimuksen tueksi luvataan lähes 20 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Metsien hävittäminen vaikuttaa ilmastokriisiin, sillä metsät sitovat merkittävästi hiilidioksidia. Maailmanlaajuisesti lähes neljännes ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy maankäytön seurauksista, kuten maanviljelyksestä sekä metsien hakkuista ja hävittämisestä.

Suomi mukana metsäsopimuksessa, ilmoittaa tuestaan useille ilmastoaloitteille

Suomi on yli sadan muun maan tavoin mukana metsäsopimuksessa. Suomi pitää tärkeänä monenkeskistä yhteistyötä metsiin liittyvien kansainvälisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Presidentti Sauli Niinistö puhuu metsäsopimuksen julkistustilaisuudessa tänään Glasgow’ssa. Niinistö pitää myöhemmin tänään Glasgow’ssa myös Suomen kansallisen puheenvuoron.

Suomen on tarkoitus ilmoittaa tänään tukensa Glasgow’n läpimurtosuunnitelmalle, jossa linjataan globaaleja tavoitteita vuodelle 2030. Suunnitelman mukaan puhtaan energian tulisi olla tuolloin kustannustehokasta ja saavutettavissa kaikkialla maailmassa ja päästöttömien ajoneuvojen uusi normaali.

Lisäksi tavoitteena on, että lähes nollapäästöinen teräs on globaalien markkinoiden suosituin vaihtoehto ja että edullista uusiutuvaa ja vähähiilistä vetyä on maailmanlaajuisesti saatavilla vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi Suomi liittyy tänään EU:n ja Yhdysvaltojen perustamaan maailmanlaajuiseen metaanisitoumukseen, joka tavoittelee 30 prosentin globaalia vähennystä ihmisperäisissä päästöissä 2030 mennessä. Metaani on hiilidioksidin jälkeen merkittävin ilmastonmuutosta aiheuttava kasvihuonekaasu.