Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

Gallup: Mitä ste­reo­ty­pioi­ta nais­so­ti­lai­siin koh­dis­te­taan? – "Mo­nil­la on kä­si­tys, että vain tie­tyn­lai­set naiset pär­jää­vät"

Näitä kysyimme: 1. Mitä stereotypioita naissotilaisiin kohdistetaan vai onko niitä edes? 2. Mikä armeijassa on erityisesti yllättänyt?

Anni Vesterinen, 19, Lappeenranta, Varusmiessoittokunta Parolan Panssariprikaati
-
Kuva: Albumikuva

1. Monilla on sellainen käsitys, että armeijaan lähtevä nainen on poikamainen ja että vain tietyn tyyppiset naiset pärjäävät armeijassa. Naisten täytyy eri tavalla lunastaa paikkansa yhteisössä omalla työllään.

2. Olen oppinut paljon itsestäni. Jos siviilissä olen luovuttanut helpolla jonkin asian suhteen, niin armeijassa oma sisukkuus onkin yllättänyt.

Aada Wirberg, 19, Kuopio, Varusmiessoittokunta Parolan Panssariprikaati
-
Kuva: Albumikuva

1. Tuntuu että tällä hetkellä stereotypioihin törmää yhä vähemmän. Aika usein kuulee puhetta, etteivät naiset pärjää yhtä hyvin armeijassa ja naisia joutuu aina auttamaan kaikessa, mutta omalla kohdallani nämä ovat osoittautuneet vääriksi oletuksiksi.

2. Intissä tutustuu erilaisiin ihmisiin ja se on ollut todella kiva juttu.

Olen ottanut niin paljon selvää intistä ennen palvelusta, että mistään ei ole tullut erikoisempaa shokkia.
Elisa Soikkeli, 19, Jyväskylä, Varusmiessoittokunta Parolan Panssariprikaati
-
Kuva: Albumikuva

1. En ole kohdannut itseeni kohdistuvia stereotypioita. On ollut kiva huomata, miten hyvin siellä on pärjännyt, kun monesti kuulee, että naisille se on niin rankka, vaikka yhtä rankkaa se on kaikille.

2. Olen yllättynyt siitä, miten vähillä yöunilla intissä monesti joutuu pärjäämään. Toinen mikä on yllättänyt, on ruuan yksipuolisuus. Kasviksia, vihanneksia ja marjoja ei mielestäni saa saantisuosituksen verran, kun taas sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja tulee reilusti.

Heini Siivikko, 21, Rovaniemi, Jääkäriprikaati Rovaniemi
-
Kuva: Albumikuva

1. Itse ajattelin ennen palvelusta, että kouluttajat vaatisivat naisilta enemmän tai minulle annettaisiin ei-toivottuja helpotuksia oletuksella, että en selviäisi jostain raskaasta, mutta ne osoittautuivat turhiksi peloiksi.

Minua kohdeltiin yhdenvertaisena muiden varusmiesten joukossa.

2. Positiivisesti minua yllätti se, että miten hyvin miespuoliset varusmiehet ottivat minut vastaan. Negatiivisesti yllätyin sukupuolestani johtuvasta kiusaamisesta, jota varusmiesten keskuudessa on tapahtunut.

Essi Hotti: 19, Keuruu, Ilmasotakoulu Tikkakoski
-
Kuva: Albumikuva

1. Itse en ole huomannut yhtäkään stereotypiaa. Ehkä osalla voi olla sellainen asenne, etteivät naiset pärjää niin hyvin kuin miehet.  Kaikki ovat samalla viivalla täällä ja oma asenne vaikuttaa todella paljon.

2. Positiivisesti yllätti se, miten naisiin suhtaudutaan. Huomasin, että yhtä lailla voin pärjätä täällä kuin kaikki muutkin. Armeija kasvattaa ajattelemaan asioita suuremmasta perspektiivistä, ja oman mukavuusalueen ylittäminen on tullut helpommaksi.