Asuminen: Ro­va­nie­men Lai­naan­ran­nas­ta tulee entistä vih­reäm­pi – kau­pun­ki aloit­taa Ke­mi­joen rannan uu­dis­ta­mi­sen ensi kesänä

Sote-uudistus: Hy­vin­voin­ti­alue val­mis­tau­tuu pur­ka­maan Me­hi­läis-ul­kois­tuk­sen – sel­vi­tys­tä pan­ta­taan jul­ki­suu­del­ta

Pääkirjoitus: KOK:n vä­läyt­tä­mä ve­nä­läis­ur­hei­li­joi­den paluu kan­sain­vä­li­siin ki­soi­hin on luo­ka­ton ehdotus

Free­sty­le­las­ki­ja me­nes­tyy sekä slo­pes­ty­les­sä että big airissa – Ke­min­maa­lai­nen Jaakko Kos­ki­nen on luonut pohjat osaa­mi­seen­sa Kal­lin­kan­kaal­la

Jaakko Koskinenon omissa lajeissaan Suomen ikäluokkansa huippuja.
Jaakko Koskinenon omissa lajeissaan Suomen ikäluokkansa huippuja.

Keminmaalaisen Jaakko Koskisen, 15, alppileiritys Rukalla oli onnistunut. Leirin jälkeen nuorukainen osallistui Kiirunassa Swedish Slopestyle Tourin osakilpailuun ja toi sieltä voiton kotiin.

– Pari viikkoa leirin jälkeen valmentaja kysyi minulta, lähdenkö mukaan Kiirunaan kilpailemaan. Osallistuin 15–17-vuotiaiden sarjaan, joka oli yleisen sarjan jälkeen vanhin ikäluokka. Toisessa laskussa olin paras ja se ratkaisi ykkössijan, Jaakko Koskinen kertoi.

Kalli Snowboard Dudesia edustavan suksilaskijan voitto tuli lopulta selvällä erolla. Koskinen sai toisesta laskustaan 74 pistettä ja toiseksi sijoittunut TIK Fjävindenin Ludvig Söderman ylsi 70,7 pisteeseen. Parinkymmenen laskijan joukossa toiseksi taitavin suomalainen oli nuorten sarjassa neljänneksi sijoittunut Ruka Slalomin Aimo Mandelin.

Mestaruuskin tullut

Jaakko Koskisen voiton arvoa nostaa vielä sekin, että laskija pitää ykköslajinaan big airia.

– Big air on mielestäni hieman helpompi laji kuin slopestyle. Big airissa pitää onnistua vain yhdessä hypyssä, mutta slopestyle radassa hyppyjä voi reilien lisäksi olla kolme. Viime talvena voitin ikäluokkani kultaa Rukalla big airissa ja hopeaa slopestylessä.

Pohjatyön menestykseen Jaakko Koskinen on tehnyt Kallin rinteillä. 15-vuotias laskija pisti sukset jalkaan ensimmäisen kerran Kallilla yhdeksän vuotta sitten. Kisoja hän on kiertänyt viitisen vuotta.

– Valmentajani Anssi Peterin opit ja seurakavereiden opastus ovat kehittäneet minua laskijana. Mielestäni pärjään aivan hyvin kilpaillessani ikäluokkani laskijoiden kanssa.  Viisi osakilpailua käsittävä Fearless Finns Freeski Tour Rukalla, Iso-Syötteellä, Sappeella, Kasurilassa ja Levillä kuuluu tämän talven ohjelmaani. Kasurilassa lasketaan myös SM-titteleistä, joka on tärkein kisa..

Nuoresta iästään huolimatta Koskinen on saanut hankittua freeski-uralleen jo yhteistyökumppaneilta.

Kallinkankaan laskettelurinne on varsin tuttu paikka Jaakko Koskiselle.
Kallinkankaan laskettelurinne on varsin tuttu paikka Jaakko Koskiselle.

– Kemiläinen urheiluvälineliike hankki minulle lasketteluun tarvittavat välineet. Viime talven pärjäsin ihme kyllä vain yhdellä suksiparilla. Niitä voi mennä kaudessa useammatkin, sillä ne räsähtävät melkoisesti, kun hyppyristä tulee alas.

Kohti Rukaa

Keminmaan yläkoulun yhdeksättä luokkaa käyvä Jaakko Koskisella on selvät suunnitelmat peruskoulun jälkeen. Hän aikoo pyrkiä Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan, joka on osa Suomen virallista alppi- ja freetylehiihdon valmennusjärjestelmää.

– Jos pääsen akatemiaan, niin sieltä olisi mahdollisuus nousta maajoukkueeseen saakka ja lähteä ulkomaille kilpailemaan. Opiskelussa minua kiinnostaa rakennusala, Jaakko Koskinen suunnittelee.

Jaakko Koskisen valmentaja Anssi Peteri kehuu valmennettavansa asennetta freeskihin.

– Jaakolla on kova halu oppia lajissaan aina jotain uutta ja hän tekee sen nopealla aikataululla. Mielestäni Jaakon ei kannata tehdä valintaa big airin tai slopestylen laskemisen väliltä. Lajit kulkevat käsi kädessä, Anssi Peteri sanoo.

Jaakko Koskinen on Kalli Snowboard Dudesin ainoa laskija, joka kiertää kisoja.

–Kun seuraa ksbd:n laskettelijoiden ja lautailijoiden harjoittelua niin olen melko varma, että muutamia saatetaan nähdä vielä kisoissa. Seurana kannustamme kaikkia halukkaita lähteä kokeilemaan miltä kilpaileminen tuntuu, Anssi Peteri kertoo.

Taustaa

Freestylen lajeja

Halfpipessä kilpailijat laskevat alas puolikaaren muotoista paippia ja tekevät taitoa vaativia temppuja hypätessään paipin kaaresta ilmaan. Yhteen paippiraniin mahtuu yleensä 6–8 hyppyä. Lasku arvostellaan kokonaiskuvan perusteella. Välineinä lajissa käytetään twintip-suksia, joilla on mahdollista laskea myös takaperin.

Slopestyle on tyypillistä parkkilaskua mukaileva kilpailulaji, ja harrastajatasolla freestyle-lajeista suosituin. Sappeella järjestettävä Finnish Open Slopestyle kerää vuosittain noin seitsemänkymmentä kilpailijaa Rukan SM-kisojen kerätessä kaikkiin freestyle-lajeihin (sis. skicross) yhteensä noin 140 osallistujaa. Lajissa käytetään twintip-suksia. Slopestylessa kilpailuratana on parkki, joka voi sisältää kaikkia mahdollisia freestyle-elementtejä. Tyypillisesti slopestyle-radat koostuvat hyppyreistä ja reileistä eli kaiteista.

Big air on nykyaikainen new school -hyppylaji. Big air -hyppyrin profiili on nykyaikaisen parkkihyppyrin mukainen; hyppyrin nokka nousee rauhallisesti, ja lähtökulma on huomattavasti loivempi kuin aerials-hyppyrissä. Alastulon kumpu on yleensä suunnilleen nokan kärjen korkeudella, mikä lisää laskijoiden turvallisuutta. Koko hyppyrin leveys on aerials-hyppyriin verrattuna moninkertainen, koska hyppyihin lähdetään usein leikkaavalla käännöksellä. Big air -hypyt arvostellaan kokonaiskuvan perusteella.