Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Finnair alkanut perua jo myytyjä matkoja maa­kun­ta­ken­til­le – "Pet­ty­mys­tä nous­sut, mutta kes­kus­te­lum­me maa­kun­tien edus­ta­jien kanssa jat­ku­vat"

Finnair päivitti järjestelmänsä, jolloin myös jo aiemmin varatut lennot peruuntuivat. Lentoaikatauluista katosivat muun muassa viiden kaupungin maakuntalennot. Matkailualan yrittäjiä hämmentää se, asiakkailta on peruttu syksyn lisäksi talvikauden lentoja.

Finnair käynnistää lentoliikennettä kesän aikana.
Finnair käynnistää lentoliikennettä kesän aikana.
Kuva: Arttu Laitala

Finnair on perunut useita syksylle ja loppuvuodelle jo varattuja maakuntalentoja.

Lännen Median saamien tietojen mukaan lentoyhtiö on perunut useita Kajaanin lentoja, jotka on varattu kuluvan vuoden lopulle.

Perumiset ovat yllättäneet osan matkailualan yrityksistä.

– Lokakuun loppuun saakka kestäväksi ilmoitetun lentoseisokin aikaisia lentojen peruutuksia osasimme jo odottaa, mutta nyt perutaan asiakkailta myös talvikauden lentoja. Tämä on meille täysi yllätys, Niina Jämsén sanoo.

Jämsén työskentelee matkailualan yrityksessä, joka tuo talvikauden aikana vuosittain noin tuhat ulkomaista asiakasta pääosin Kainuuseen.

Lennot peruttiin viestillä

Lentomatkoja varanneille ihmisille on tullut asiasta viesti, jossa on kerrottu lennon peruuntumisesta.

Kainuun alueen matkailuyrittäjät ovat närkästyneet siitä, ettei asiakkaille ole kerrottu muista lentoreittimahdollisuuksista.

– Asiakkaiden saamissa peruutusviesteissä ei ole tuotu tarpeeksi selvästi esille sitä, että peruttu lento Kajaaniin on mahdollista reitittää uudelleen vaikkapa Kuopioon, kainuulainen yrittäjä Sabrina Logeais sanoo.

Peruutukset johtuvat järjestelmämuutoksesta

Finnair kertoi käynnistelevänsä lentoliikennetoimintaansa uudelleen 18. toukokuuta. Siinä yhteydessä yhtiö kertoi, ettei se lennä kesän 2020 aikana Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan.

Samassa yhteydessä yhtiö päivitti lennonvarausjärjestelmäänsä, josta poistettiin kaikki sellaiset lennot, joita ei enää lennetä.

Tässä yhteydessä myös jo ennakkoon varatut maakuntalennot esimeriksi Kainuuseen peruttiin. Tästä lähti peruutusviestit kaikille lentoja varanneille ihmisille.

– Kun kerroimme uudesta liikenneohjelmastamme toukokuussa, otimme vanhat lentoaikataulut järjestelmästämme pois, koska emme halunneet jättää vääriä tietoja järjestelmäämme. Kun järjestelmään kirjatut lennot on poistettu, lentoja varanneet ihmiset ovat saaneet peruutusviestejä, viestintäpäällikkö Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä kertoo.

Tallqvist sanoo, että peruutettujen lentojen kustannukset maksetaan hakemuksesta takaisin asiakkaille. Tähän mennessä lentoyhtiö on maksanut kaikkiaan 180 miljoonan euron verran peruuntuneista lentomatkoista.

Päätös jatkosta tehdään elokuussa

Lentoliikenne palautuu ennalleen pitkällä viipeellä. Finnairin myynnistä vastaava johtaja Mikko Turtiainen arvioi, että vuoden 2019 tasolle pääseminen kestää ainakin kahdesta viiteen vuotta.

Ihmisten kulutuskäyttäytymistä seurataan tarkasti ja tämä vaikuttaa myös siihen, millä tavalla maakuntakentille lennetään tulevaisuudessa. Jo nyt pienten maakuntakenttien lennoista ovat olleet Finnairille haastavia, sillä koneiden täyttöasteet ovat heikot.

– Maakunnista on noussut pettymystä, mutta ainakin meidän keskustelumme maakuntien edustajien kanssa jatkuvat edelleen, Turtianen sanoo.

Finnair mukaan viiden maakuntakentän osalta lentoreittien uudelleen avaamisesta päätetään elokuussa.

– Päätökset tehdään elokuussa, jolloin olemme hieman viisaampia siitä, miten lentoliikenne ylipäätään käynnistyy, Tallqvist sanoo.