Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

FBI:n pal­jas­ta­ma ää­ri­ryh­mä suun­nit­te­li Mi­chi­ga­nin ku­ver­nöö­rin kaap­paa­mis­ta ja lietsoi si­säl­lis­so­taa – "Trump on osa­syyl­li­nen"

Valkoista ylivaltaa kannattavat pidätetyt valmistelivat osavaltion hallintorakennuksen valtaamista. Yhdysvalloissa on pelätty vastakkainasettelun kärjistymistä väkivallaksi ja jopa sisällissodan lietsonnaksi.

Gretchen Whitmer voitti Michiganin kuvernöörinvaalit vuonna 2018. Hän on noudattanut tiukkojen koronarajoitusten linjaa, mistä hän on kiistellyt myös presidentti Trumpin kanssa.
Gretchen Whitmer voitti Michiganin kuvernöörinvaalit vuonna 2018. Hän on noudattanut tiukkojen koronarajoitusten linjaa, mistä hän on kiistellyt myös presidentti Trumpin kanssa.
Kuva: RENA LAVERTY

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer pitää presidentti Donald Trumpia osasyyllisenä liittovaltion poliisi FBI:n paljastamaan suunnitelmaan Yhdysvalloissa.

Poliisi kertoi torstaina pidättäneensä 13 henkilöä, joita epäillään suunnitelmista kaapata Whitmer ja tehdä hyökkäys osavaltion muuta hallintoa kohtaan.

Syyttäjän mukaan ryhmä pyrki rekrytoimaan 200 henkilöä, joiden piti vallata osavaltion hallintorakennus ja ottaa panttivankeja.

Suunnitelma vaihtui sittemmin kuvernöörin kidnappaukseksi. Whitmer oli tarkoitus vangita ennen presidentinvaaleja "maanpetoksesta".

Michigan on yksi presidentinvaalien ratkaisijana pidetyistä vaa'ankieliosavaltioista.

Presidentti vastasi nopeasti

Whitmer syytti tiedotustilaisuudessa presidenttiä poliittisen ääriajattelun lietsomisesta.

Hän viittasi viime viikon vaaliväittelyyn, jossa Trump kieltäytyi tuomitsemasta valkoisen ylivallan kannattajia ja kehotti Proud Boys -liikkettä "perääntymään ja olemaan valmiina".

– Kun johtajamme tapaavat, rohkaisevat ja veljeilevät kotimaisten terroristien kanssa, he hyväksyvät heidän toimintansa ja ovat osasyyllisiä, kuvernööri sanoi.

Demokraattikuvernööri Whitmer on aiemmin kiistellytTrumpin kanssa voimakkaasti muun muassa koronantorjuntatoimista.

Trump vastasi nopeasti Twitterissä. Hän sanoi Whitmerin tehneen huonoa työtä ja syyttä tätä kiittämättömyydestä.

– Sen sijaan että olisi kiittänyt, hän kutsuu minua valkoisen ylivallan kannattajaksi, presidentti viestitti viitaten liittovaltion poliisin estämään iskuun.

Trumpin vastaehdokas Joe Biden puolestaan totesi Trumpin tarjonneen happea maassa voimistuneelle kahtiajaolle ja vihalle.

Sisällissodan lietsontaa

Viranomaisten mukaan seitsemän pidätetyistä kuuluu Wolverine Watchmen -nimiseen puolisotilaalliseen ryhmään. Se on harjoitellut aseellista toimintaa ja valmistautunut lietsomaan sisällissotaa.

He suunnittelivat muun muassa räjähteiden käyttämistä viranomaisten harhauttamiseen.

Syyttäjien mukaan osallisia odottaa syyte terrorismin vastaisten lakien rikkomisesta, mikä voi johtaa elinkautiseen vankeustuomioon.

Ryhmä on käyttänyt yhteydenpitoon ja rekrytointiin Facebookia. Yhtiö ilmoitti ryhmän sisällöstä viranomaisille puoli vuotta sitten ja sulki sen toiminnan alustallaan kesäkuussa.

Ääriryhmistä on varoitettu useasti

Viranomaiset ovat varoittaneet viime kuukausina, että kansalliset ääriryhmät voivat olla riski presidentinvaaleihin liittyville kohteille. FBI:n johtaja Christopher Wray sanoi syyskuussa että liittovaltion poliisilla on meneillään useita tutkimuksia tähän liittyen.

Alkuvuonna viranomaisten tietoon tuli useita sosiaallisessa mediassa toimivia ryhmiä, joissa keskusteltiin osavaltioiden hallinnon väkivaltaisesta kaatamisesta.

Useat asiantuntijat ovat varoittaneet, että Yhdysvalloissa voi olla edessä väkivallan aalto erityisesti siinä tapauksessa, jos Trump häviää vaalit tai niiden tulos on epäselvä.