Eu­roo­pan lää­ke­vi­ras­to: Ve­ri­tulp­pien ja Astra Zenecan ko­ro­na­ro­kot­teen välillä on yhteys – hyödyt edel­leen hait­to­ja suu­rem­mat

-
Kuva: Pekka Aho

Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on yhteys. Lääkevirasto sanoo tiedotteessaan, että tietyn tyyppiset veritulpat tulisi ottaa huomioon rokotteen erittäin harvinaisina sivuvaikutuksina.

EMA:n mukaan rokotteen hyödyt ovat edelleen kuitenkin suuremmat kuin siitä mahdollisesti koituvat haitat.

– Turvallisuuskomitea on varmistunut siitä, että Astra Zenecan rokotteen hyödyt covid-19-taudin estämisessä ovat suuremmat kuin riskit sivuvaikutuksista, sanoi lääkeviraston johtaja Emer Cooke tiedotustilaisuudessa.

– Rokote pelastaa henkiä, hän jatkoi.

EMA ei tutkimuksissaan löytänyt mitään yksittäisiä ikään tai sukupuoleen liittyviä riskitekijöitä, jotka olisivat altistaneet veritulpille, vaan kyseessä saattaa olla harvinainen immuunireaktio, joka voi liittyä verihiutaleiden vähäiseen määrään.

– Emme ole onnistuneet osoittamaan yhteyttä ikään, sukupuoleen tai edeltäviin sairauksiin, koska kyseessä ovat harvinaiset tapaukset, joita on löydetty kaiken ikäisiltä, Cooke jatkoi.

Tähän mennessä valtaosa raportoiduista tapauksista on esiintynyt alle 60-vuotiailla naisilla alle kahden viikon kuluessa rokotuksesta.

EMA:n rokoteturvallisuudesta vastaavaan komiteaan kuuluvan Sabine Strausin mukaan Astra Zenecan rokotteen tietoihin tullaan lisäämään varoitukset mahdollisesta veritulppariskistä.

Tiedotustilaisuudessa esitettyyn kysymykseen siitä, olisiko nyt parempi suosia sellaisia rokotteita, joilla ei ole todettu veritulppariskejä, Straus vastasi, että jokaisen maan viranomaiset voivat itse päättää, mitä rokotteita käyttävät millekin väestöryhmälle.

Cooken mukaan lääkevirasto tulee antamaan suosituksia eri ryhmille annettavista rokotteista heti, kun lisää tutkimustietoa on saatu.

Edit 7.4. klo 19.21: juttua päivitetty kauttaaltaan