EU tuo­mit­si Turkin hyök­käyk­sen Syy­riaan – Tu­han­net ihmiset pa­ke­ni­vat pom­mi­tuk­sia ra­ja­ky­lis­tä

Turkki hyökkäsi keskiviikkona Pohjois-Syyriaan. Presidentti Erdoğan haluaa "eliminoida terroristit" Turkin rajalta.

Turkin liittolaiset koostuvat Syyrian oppositioon kuuluvista joukoista. Sotilaat järjestäytyivät tiistaina Pohjois-Syyriassa Azasiin ennen hyökkäyksen alkamista.
Turkin liittolaiset koostuvat Syyrian oppositioon kuuluvista joukoista. Sotilaat järjestäytyivät tiistaina Pohjois-Syyriassa Azasiin ennen hyökkäyksen alkamista.

Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen kurditaistelijoita vastaan Syyrian koillisosassa, kertoi uutistoimisto Reuters. Sotilasoperaatio alkoi ilmaiskuilla. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti hyökkäyksen alkaneen keskiviikkona iltapäivällä noin kello 16 Suomen aikaa.

EU ja useat muut maat tuomitsivat Turkin sotatoimet välittömästi. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaati Turkkia lopettamaan hyökkäyksen Syyrian kurdeja vastaan. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina hätäistuntoon hyökkäyksen takia.

Turkki hyökkäsi Syyriaan vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetävän joukkonsa alueelta.Yhdysvallat on tukenut kurdijoukkoja taisteluissa äärijärjestö Islamilaista valtiota (Isis) vastaan ja sen katsottiin vetäneen tukensa pois liittolaiseltaan.

Erdoğanin mukaan Rauhan lähteeksi nimetyn sotilasoperaation tarkoitus on "eliminoida terroristit" Turkin etelärajalta. Aikaisemmin Turkki on ilmoittanut aikeistaan perustaa Syyrian pohjoisosaan ulottuva "turvavyöhyke", jonne se asuttaisi Syyriasta Turkkiin sotaa paenneita ihmisiä.

Junckerin mukaan EU ei rahoita Turkin suunnitelmia.

– Jos tällä suunnitelmalla luodaan turvavyöhykettä, on turha olettaa EU:n maksavan siitä mitään, hän sanoi EU-parlamentille.

Alue yltäisi Turkin rajalta noin 30 kilometriä Syyrian puolelle. Turkissa on lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta, joista se kaavailee palauttavansa  1,5–2 miljoonaa.

Lännen Median haastattelema konfliktinratkaisujärjestö CMI:n neuvonantaja Mikko Patokallio pitää epätodennäköisenä, että Turkki jatkaisi hyökkäystään ainakaan paljoa ennalta kaavailemaansa 30 kilometrin aluetta pidemmälle.

– Kurdien hallussa pitämän alueen valtaaminen kokonaan olisi aivan valtava operaatio, Patokallio toteaa.

Kurdien hallussa on Syyrian puoleisesta osasta rajaseutua lähes 500 kilometriä pitkä kaistale.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut maan tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveän "turvavyöhykkeen", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut maan tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveän "turvavyöhykkeen", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle.

Turkki aloitti hyökkäyksen ilmaiskuilla useaan maiden rajalla sijaitsevaan kaupunkiin. Tuhannet ihmiset pakenivat pommituksia Ras al-Ainin ja Tel Abyadin rajakylistä. Kurdien SDF-joukot kertoivat keskiviikkoiltana, että ilmaiskuissa kuoli ainakin kaksi siviiliä ja kaksi ihmistä haavoittui.

Lisäksi yli 30 kilometriä rajalta sijaitsevaan Qamishlin kaupunkiin ja Ain Issan kylään tehtiin iskuja. Alustavien tietojen mukaan iskuissa tuli siviiliuhreja.

Jopa kymmeniä tuhansia Turkin syyrialaisia liittolaisia on liikkeellä Pohjois-Syyriassa tai matkalla sinne. Turkin liittolaisista tärkein on FSA eli Syyrian vapaa armeija. Sen joukkoja on kerääntynyt Syyrian ja Turkin rajaseudulle jo maanantaista lähtien.

Hyökkäyksen pelättiin ajavan Syyrian pahempaan sekasortoon ja aloittavan uuden luvun maan konfliktissa. Ranska ja Britannia ilmoittivat kutsuvansa YK:n turvallisuusneuvoston torstaina hätäistuntoon hyökkäyksen takia.

Saksa sanoi Turkin toimien lisäävän epävakautta, mikä voi voimistaa Isisin toimintaa.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin liittolainen Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli Erdoğanin kanssa hyökkäyksestä keskiviikkona puhelimitse. Hän kehotti Turkkia välttämään toimia, jotka vaarantavat Syyrian rauhan prosessin.

Syyrian toinen liittolainen, Iran, kehotti myös Turkkia pidättäytymään sotatoimista Pohjois-Syyriasta, vaikkakin sanoi sen huolen rajasta olevan "oikeutettu".

Suomen kurdit pelkäävät sukulaistensa puolesta.

– Turkin hyökkäysaikeet Pohjois-Syyrian kurdialueille ovat herättäneet erittäin suurta huolta siitä, että kurdit jätetään yksin. Monilla Suomessa asuvilla kurdeilla on siellä sukulaisia ja ystäviä, sanoo kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri.

Nehri ei osaa sanoa, onko kurdien joukkoihin liittynyt Suomesta uutta väkeä tilanteen kiristyttyä äärimmilleen.​

– Sen tiedän, että joukoissa on taistellut ja taistelee myös suomalaisia. ​

Hänen mukaansa Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan avaa uusia uhkakuvia.​

– Kurdit olivat yksi tekijä Isisin vallasta riisumisessa. Vajaa tuhat vihollistaistelijaa on vankiloissa Pohjois-Syyriassa. Vaarana on, että uudessa sekosorrossa he voivat päästä aktivoitumaan uudelleen.

Tausta

Isis-leirit

Syyriassa kurdijoukot ovat olleet Yhdysvaltain tärkeitä liittolaisia taistelussa äärijärjestö Islamilaista valtiota eli Isisiä vastaan.

Noin 11 000 kurditaistelijaa on kuollut taisteluissa Isisiä vastaan.

Kurdijoukkojen ylläpitämissä vankiloissa Syyriassa on yli 12 000 miestä, joiden epäillään olevan Isisin jäseniä. Ainakin 4000 heistä on ulkomaiden kansalaisia.

Vankiloita on yhteensä seitsemän. Niiden tarkkoja sijainteja ei ole paljastettu, mutta jotkin niistä ovat lähellä Turkin rajaa.

Kaksi leiriä, joilla pidetään epäiltyjen Isis-taistelijoiden perheenjäseniä, sijaitsevat niin kutsutulla turvavyöhykkeellä. Leirien nimet ovat Roj ja Ain Issa.

On epäselvää, kuinka Turkin hyökkäys vaikuttaa Isis-vankeihin. Yhdysvaltain presidentti Donad Trump varoitti Turkin presidenttiä Recep Erdogania siitä, että hän on vastuussa vangituista Isis-taistelijoista, jos hän hyökkää Syyriaan.

Turkki hyökkäsi Syyriaan vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetävän joukkonsa alueelta.